10 tévhit a tejről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  MTI

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaladta az EU átlagot, mégis 2,6 százalékos csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés eredményei szerint ebben szerepük lehet a tejhez fűződő tévhiteknek is, melyek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat.

Az alábbiakban a legközkeletűbb tévhiteket cáfolja meg az OÉTI dietetikusa, Miháldy Kinga.

Pasztőrözés

Tévhit: Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2010-ben a lakosság 47 százaléka, 2011-ben 53 százaléka gondolta így)

Tény: Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, és átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Hígítanák?

Tévhit: A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2010-ben a lakosság 61 százaléka, 2011-ben 50 százaléka szerint)

Tény: A tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint a "tej" szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül". Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy "tej", ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.

Mesterséges anyagok

Tévhit: Az UHT tejben több az "E" betűvel jelzett, nem természetes anyag (2010-ben a lakosság 68 százaléka, 2011-ben a lakosság fele vélte így)

Tény: Az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Víz és tejpor keveréke?

Tévhit: Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2010-ben a lakosság 55 százaléka, 2011-ben 39 százaléka hitte ezt)

Tény: Az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A friss tej egészségesebb lenne?

Tévhit: A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2010-ben a lakosság 86 százaléka, 2011-ben 79 százalék szerint)

Tény: A makro- és mikrotápanyag-tartalmuk majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, és sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

Tartósítószerek

Tévhit: Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2010-ben a lakosság 75 százaléka, 2011-ben 64 százalék szerint)

Tény: Az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a "tartós tej" elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

Hizlal?

Tévhit: A tej hizlal. (Magyarországon a lakosság közel 60 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)

Tény: Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.

Oszteoporózis

Tévhit: A tej csontritkulást okoz.(Magyarországon a lakosság 79 százaléka tudja csupán, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)

Tény: Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1000-1200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.

A daganatok és a tejfogyasztás

Tévhit: A tej elősegíti a rák kialakulását. (Magyarországon a lakosság 84 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)

Tény: Ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

Szívbetegségekhez vezetne?

Tévhit: A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.(A magyar lakosságnak mindössze egynegyede tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)

Tény: A tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid-tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag