Autóbaleset után: nem mindenki él át ugyanakkora fájdalmat

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A közúti balesetet követően átélt fájdalom nagysága és súlyossága a génektől függhet.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói 948 felnőtt balesetes adatait elemezték két kutatásban. Kiderítették, hogy örökölt génvariánsok befolyásolják a fájdalom intenzitására adott választ a baleset után közvetlenül, illetve hat hét elteltével is.
"Az eredmények igen fontosak, mert a látszólag könnyebben sérült, mégis hosszan tartó fájdalmakkal küzdő baleseteseket gyanakvással figyelik, és gyakran nem kapják meg a megfelelő kezeléseket" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Samuel McLean aneszteziológus professzor. "Ez azt mutatja, hogy a tünetek biológiai alapon alakulnak ki." A kutatásról az Amerikai Aneszteziológus Szövetség washingtoni éves ülésén számoltak be.
Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy a balesetet követően fellépő fájdalom nem csupán a trauma miatt bekövetkező szövetkárosodás eredménye, de erősen befolyásolhatja a test reakcióiban részt vevő pszichés rendszer is. A résztvevőktől vért vettek a sürgősségi ellátást követően, majd felmérték a fájdalmuk mértékét. Ezt megismételték hat héttel később is. Az első kutatás során a dopamin szerepét nézték meg, ez a neurotranszmitter szabályozza a fájdalomérzet kialakulását. Felfedezték, hogy a dopamin receptor 2-vel összefüggő génvariánsoktól függ a baleset pillanatában átélt fájdalom súlyossága.A második vizsgálat során a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely néven ismert hormonális rendszer szerepét értékelték ki, ez szabályozza a stresszre adott választ. Egy ezzel összefüggő génvariáció 20 százalékkal növeli a baleset utáni hatodik héten a súlyos nyaki fájdalmak kialakulását, és a fájdalomküszöb is alacsonyabb miatta.

"Megtudtuk, hogy az életveszélyes helyzetben működésbe lépő pszichológiai gépezet tartós fájdalmat eredményezhet. Ami az autóbaleseteket illeti, a kihívást az jelentette, hogy ha valami panasza volt a betegnek, azt általában igazolni lehetett röntgennel vagy MRI-vel. A figyelmünket azonban elkerülte az a tény, hogy egy sor más folyamat is fájdalmat okozhat, melyeknek semmi közük a törött csontokhoz és roncsolódott szövetekhez" - mondta el McLean. A kutatás végül ajtót nyithat a fájdalomterápiák egyénre szabása felé, melyekkel hatékonyabban lehetne enyhíteni szenvedésüket, tette hozzá Dr. John Dombrowski, a Washingtoni Fájdalom Központ igazgatója. "Szerintem ez fantasztikus. Én közvetlenül is foglalkozom a betegekkel, így máshogy tudok hozzáállni a kérdéshez."

McLean ezzel együtt felhívta a figyelmet arra is, hogy ez csak az első lépés a fájdalomterápia egyénre szabása felé. A fájdalom biológiájának feltérképezése már önmagában is nagy vívmány. "Nagyon korai szakaszban tartunk még csak, a betegség biológiájának feltárása terén. Később következik annak tanulmányozása, hogy ez miként változik egyénenként."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32750

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag