30 fölött kötelező: 5 fontos szépségtanács

Arcápolás éjjel-nappal
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

bőrápolás, arckrém, öregedésgátló, ráncosodás, bőr öregedése

Az öregedést nem lehet megállítani, de a folyamat lassítható. A bőr korai öregedését néhány egyszerű trükkel, odafigyeléssel és megelőzéssel megakadályozhatjuk.

A harmincas években a bőr tartószerkezete viszonylag még erős, megereszkedése még csak kezdetleges, ám az öregedési folyamatok elkezdődnek, megjelennek az első ráncok is.

Nagyon fontos, különösen ettől a kortól kezdve, hogy tisztában legyünk bőrünk aktuális állapotával - érdemes rendszeresen bőrdiagnosztikát végeztetnünk. Íme a legfontosabb tudnivalók a napi arcápolási rutinról, elsősorban harmincasoknak.

Harc az első ráncok ellen

Harmincas éveinkben bőrünk tapintása megváltozhat, színe pedig egyenetlenebbé válhat, mialatt a felhám egyre szárazabb, és vastagabb lesz. Ebben az életkorban az elsődleges cél a bőr kiszáradásának és az ebből fakadó ráncok keletkezésének megakadályozása. A zsíros és a kevésbé zsíros bőr is lehet száraz érzetű, de máshogyan kell pótolni a vizet a zsíros bőrűeknél, mint amikor túl kevés a faggyú a bőrön.

A harmadik X környékén a bőr tartószerkezete még általában erős, megereszkedése még nem látványos, de az öregedési folyamatok már elkezdődnek, az első ráncok és a fénykárok már megjelennek, a hajszálerek és pigmentfoltok is előre jelzik a későbbi problémákat. Érdemes olyan intenzív termékeket használni, amelyek aktív öregedésgátló összetevőket tartalmaznak. Az összetevők közül fontosak a réz és matrixyl peptidek, ezek az anyagok ugyanis a kollagén újratermelődéséhez szükségesek - mondja Borbély-Szoják Zsanett, a Royal Clinics Orvos-esztétikai Központ szépségápolási szakértője.

Az arcápolás 30 fölött még fontosabb

Az arcápolás 30 fölött még fontosabb

Éjjel-nappal az egészséges bőrért

Ha az egyensúlyi folyamatok megbomlanak, a természetes bőrfelszíni emulzió minősége megváltozik, vagy ennek hiánya áll fenn, akkor a bőr hamarabb kezd el öregedni. Ezért a normális faggyúműködést, a hidratációt és a bőrlégzést mindig vissza kell állítani - ha korai bőröregedést tapasztalunk, akkor a biostimuláló kezelések ajánlhatók kúraszerűen.

Az éjszakai táplálás is nagyobb hangsúlyt kaphat: elsősorban nem, illetve nem csak hidratáló készítmények használata ajánlott, hanem olyan maszkok, pakolások és krémek, amelyek a bőr táplálásához és regenerálásához szükséges vitaminokat, és alkotó enzimeket is tartalmazzák.

Napfényvédelem minden évszakban

A bőr öregedésgátlása ott kezdődik, hogy megvédjük a káros sugaraktól - nem kifejezetten az UVB, hanem sokkal inkább az UVA sugaraktól. Az UVA sugár egészen a bőr mélyebb rétegeibe hatol, rengeteg szabadgyököt képez pontosan azon a területen, ahol a fiatalságért, feszességért, rugalmasságért és hidratáltságért felelős alkotóelemek találhatóak.

A nappali bőrvédelem nagyon fontos, kifejezetten a harmincas évektől elkezdve, hiszen a szabadgyökök sejtkárokat okozó hatásai ellen maximálisan védeni kell a bőrt. A stabil C-vitamin, a zöld tea, az ubikinon, a SOD enzim képesek semlegesíteni a napsugarak hatása által termelődő szabadgyököket.

Harc a karikák ellen

Mivel a bőr már veszít víztartalmából, ezért a cél a szárazságból fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése. A karikákat rosszabb esetben okozhatja a genetika, de akár betegség, fáradtság vagy életmódbeli okok is jelentős hatással lehetnek kialakulásukra.

Elengedhetetlen az elégséges alvás, a sok friss zöldség és gyümölcs, a folyadék bevitele, míg a nikotin és az alkohol mellőzése. Fontos, hogy helyileg is alkalmazzunk magas C-vitamin és vízmegkötő faktorokat is tartalmazó szemránckrémet, vagy vitaminos tápláló pakolást az arcon, hiszen ez a leghatékonyabb mód a szarkalábak csökkentésére.

Rosacea és gyulladások: kezeljük a bőrproblémákat

Gyakori probléma ilyenkor a rosacea és a különböző gyulladások megjelenése, amelyek visszatérő, vagy jelenlevő bőrpírt és kitágult hajszálereket okoznak. Rosaceás bőrnél kerülni kell a drasztikus kozmetikai kezeléseket, valamint az olyan ételek gyakori fogyasztását mint az alkohol, a borsmenta, az eukaliptuszolaj, a szegfűszegolaj, illetve bizonyos illatanyagokat. Ezek ugyanis jelentősen képesek rontani az a bőrállapotot.

Különösen hatásos a C-vitaminos peeling, amely a felső rétegek lehámlasztásával újítja meg bőrt, miközben feltölti a számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és folyadékkal.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Podányi Beáta
bőrgyógyász - kozmetológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag