A csípőt erősíti a tej és a joghurt

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha a csontok egészségéről van szó, a tejtermékek közül sem mindegy, melyiket választjuk, nem mindegyik rendelkezik ugyanis egyformán jótékony hatással.

A bostoni Öregedéskutató Intézet szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy a csípő csontsűrűségének növelésére legjobb, ha tejet és joghurtot fogyasztunk, a gerinc erősítésére azonban már nem biztos, hogy ezek a legjobb választások. A vizsgálat során a kutatók több mint 3200, huszonhat és nyolcvanöt év közötti férfit és nőt követtek nyomon, akik valamennyien kitöltöttek egy kérdőívet, melyben arról kellett számot adniuk, milyen gyakorisággal fogyasztanak bizonyos ételeket, de emellett arról is kikérdezték őket, dohányoznak-e, szednek-e kalciumot vagy D-vitamint, mozognak-e rendszeresen, illetve nők esetében arra is kitért a felmérés, beléptek-e már a változókorba.
Az amerikaiak közül nagyjából 44 millióan szenvednek csontritkulásban, amit az alacsony csontsűrűség okoz, és hatására megemelkedik a csonttörések (különösen a csípő, a gerinc és a csukló törésének) kockázata. A tanulmány 12 éve alatt 43 csípőtörés fordult elő a vizsgált alanyok körében, és mivel ez a szám elég alacsony, arra sem elég, hogy kellő konklúziót vonjanak le belőle a szakemberek arra nézve, vajon a tejtermékek mennyire befolyásolták a törések mértékét. Azt azonban ennyi adat alapján is leszűrték a kutatók, hogy a csípő alsó csontjának sűrűségére pozitívan hatottak a különféle krémes tejtermékek, például a fagylalt, a tejföl, a krémsajtok vagy a tejszín.Az Archives of Osteoporosis című lapban megjelent tanulmányt készítő Shivani Sahni elmondta, hogy a tejszín különbözik a többi tejterméktől abban, hogy magasabb a szaturált zsírtartalma, ám kevesebb benne a kalcium, a fehérje és a D-vitamin. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy sem a kemény, sem a lágy sajtok nem növelték a csontsűrűséget a csípőben vagy a gerincben.

A kutatók egy kisebb méretű, 2700 felnőtt bevonásával készült vizsgálatot is elvégeztek, amely során arra a következtetésre jutottak, hogy aki napi 2,6 adagnyi tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasztott, annak mind a csípőjében, mind a gerincében nagyobb csontsűrűség volt mérhető. Sashi úgy véli, a kutatások alapján kijelenthető, hogy a tejtermékekben található különféle tápanyagok - azaz a fehérje, a kalcium és a D-vitamin - együtt sokkal pozitívabban hatnak a csontok egészségére, mint külön-külön bármelyik.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag