Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban


Nemi herpesz tünetei és kezelése

Szerző: Dr. Elek Csaba   |   Lektor: Dr. Gimes Gábor

Mi a nemi herpesz?

(másnéven: Herpes genitalis, nemi szervi herpesz, genitális herpesz)

A nemi szervi herpesz vagy genitális herpesz a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus elsődleges és visszatérő betegséget tud okozni. Ez utóbbiakat herpeszes epizódoknak is nevezzük.

A nemi herpesz okai

A genitális herpesz szexuálisan átvihető betegség, mely aktív betegség stádiumában lévő szexuális partnertől származik. A genitális herpesz okozója a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) vírus. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. A vírus a fertőzés kapujától az érzőidegek mentén a regionális idegdúcok sejtjeibe kerül, nemi szervi herpesz esetén ezek főként a keresztcsonti idegdúcok, melyek a gerincoszlop alsó vége előtt helyezkednek el. A vírusok időnként reaktiválódnak, az érzőidegek mentén kijutnak a bőrfelületre, és az adott ideg területén okoznak visszatérő bőrgyulladást.

  
 

A vírusfertőzés nyomán
megváltozott sejt

 
  
 

Herpes genitalis női
nemi szervnél

 
Ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át a megtámadott dúcokban marad. A bőrgyulladást a termelődő ellenanyagok megszüntetik, de azok az idegsejteken belül maradó vírusokkal szemben hatástalanok. A vérben keringő ellenanyagoknak köszönhetően a visszatérő bőrgyulladások enyhébbek, mint az első megbetegedés. Emiatt a reaktiválódás tünetmentes maradhat, de a betegség fertőzőképessége nem változik.

A nemi herpesz tünetei

Tünetekkel kapcsolatos cikkek

  Első fertőzést követően a betegség lappangási ideje legalább 20 nap. Nem ritka, hogy általános tünetek - láz, nyirokcsomók megnagyobbodása, stb. - tapasztalhatók. A tünetek enyhébbek is lehetnek, különösen azoknál, akik az ajakherpesz (Herpes simplex vírus I-es típussal) révén részleges védettséget szereztek. Az első tünetek leggyakrabban a fertőzést követő 12. nap múltán jelentkeznek. Az égő fájdalom, érzészavarok, viszketés még a bőrtünetek előtt megjelennek. Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. A hólyagok hamarosan elgennyednek és kifakadnak, helyükön gennyes lepedékkel fedett, fájdalmas fekélyek maradnak vissza, melyek mintegy 10 nap alatt gyógyulnak. Időközönként a gyulladt bőrfelületen újabb hólyagok keletkezhetnek, melyek a gyógyulási időt meghosszabbíthatják. Olykor a hólyagos stádium teljesen kimarad, a fekélyeket apró bőrrepedések helyettesítik. Nőknél gyakori a hüvelyi folyás.

  Visszatérő fertőzés nem mindenkinél jelentkezik. Másoknál általában enyhébb lefolyású, mint az első betegség. Az elváltozások súlyossága és gyakorisága idővel csökkenhet. A visszatérő herpeszt rendszerint figyelmeztető ("prodromális") tünetek (érzészavarok, égő fájdalom, viszketés, ideg eredetű fájdalom) vezetik be. Az első betegségen átesettek 80%-ánál legalább egy visszatérő betegséggel kell számolnunk.

  Gyakoriak az atípusos megjelenési formák. Ilyen például az észrevétlen maradt enyhe első betegség, melyet csak évek múltán követ visszatérő betegség. A fertőzött egyének legalább 60%-a nem tud a fertőzéséről. Természetes ők is képesek a betegséget terjeszteni.

  A kiújulás okai: A visszatérő betegség akkor alakul ki, amikor a vírus a sejten belül szaporodik és kijut az érzőideg mentén a bőrfelületre. A kiújulásnak lehetnek fizikai és lelki okai egyaránt. Fizikai ok lehet a kimerültség, más nemi szervi fertőzés, menstruáció, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, napégés, az immunrendszer gyengülése, a hám helyi sérülése, stb.. Pszichés okok lehetnek a szorongás, tartós stressz, amely szintén fokozza a kiújulás kockázatát.

  A nemi herpesz diagnózisa

  Pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állíthatunk fel. A kórelőzmény és a látott klinikai kép alapján a diagnózis általában nem nehéz. Vírustenyésztésre többnyire nincs szükség.

  Mivel a nemi szervi herpesz gyakorta más szexuálisan terjedő betegséggel együttesen fordul elő, ezeket a beteg kivizsgálása során ki kell zárni.

  A nemi herpesz kezelése

  Kezelésekkel kapcsolatos cikkek

   A genitális herpesz véglegesen nem gyógyítható betegség, de a fájdalmas bőrtünetek eredményesen enyhíthetők. A legfontosabb teendők:

   1. Sós ülőfürdő: 1 maréknyi sót tegyen egy sekély kád vízbe. A sós ülőfürdő segít az elváltozás beszárításában.

   2. Fájdalomcsillapításra használjon szalicilátokat ( aszpirin) vagy paracetamolt, jeges borogatást, érzéstelenítő kenőcsöket. A kenőcsök hátránya, hogy gátolják a fekélyek beszáradását.

   3. Használjon laza, tiszta pamut alsóneműt.

   4. Vírusellenes kezelés: A vírusellenes gyógyszerek (tabletták) gátolják a Herpes simplex vírus osztódását az idegsejtekben. A vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk, de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, ritkábbá és enyhébbekké teszi a heveny periódusokat. A gyógyszereket használhatjuk "epizodikusan", azaz a kiújulások kapcsán vagy "szuppresszív célzattal", azaz tartósan, a kiújulások megakadályozására. Ha a kiújulás nem túl gyakori, és az immunrendszer egyébként ép (nincs immunhiányt okozó betegség vagy gyógyszeres kezelés), az epizódikus terápia az elfogadottabb. A leggyakrabban használt gyógyszerek az aciklovír, famciklovír, valaciklovír.
   Célszerű a legelső panaszok (viszketés, égés) jelentkezésekor a várható hólyagok helyén kenőcskezelés a fent említett hatóanyagokkal, ezáltal a folyamat kialakulása megelőzhető, de legalább gyorsabban szűnnek meg a kínzó panaszok.

   Az aktív herpesz spontán jól gyógyul, de kiújulása bármikor előfordulhat.

   A nemi herpesz megelőzése

   Megelőzéssel kapcsolatos cikkek

    A betegség aktív szakaszában, óvszer használatával a fertőzés eredményesen elkerülhető (Herpes simplex labialis). A betegség az utolsó apró fekély begyógyulásáig fertőzőnek tekintendő. Ajakherpesz aktivitása esetén kerülendő az orális érintkezés is, mert az esetek egy részében az ajakherpesz is képes genitális megbetegedést okozni.

    Hasznos tudnivalók

    A nemi szervi herpesz nem zavarja sem a terhességet, sem a szülést. Azok szervezetében, akik már átestek fertőzésen, a méhlepényen átjutni képes, tehát a magzatot is védő ellenanyagok termelődnek. Veszélyes helyzet két esetben fordulhat elő:

    1. A súlyos lefolyású első betegség a terhesség első három hónapja alatt spontán vetélést eredményezhet.

    2. Súlyos első betegség a terhesség utolsó időszakában is okozhat problémát, ekkor ugyanis még nem termelődik ellenanyag, ami a magzatot megvédené. A szülés közben elszenvedett magzati fertőzés halálos agyhártya-agyvelőgyulladást okozhat. A kockázat csökkentésére ilyenkor császármetszés javasolt.

    Terhesgondozás alatt fontos az orvossal közölni, hogy a nőnél vagy partnerénél fennáll-e genitális herpesz lehetősége. Utóbbi esetben az anya fertőzését meg kell előzni.
    • Az anyától vért kell venni, és ellenőrizni kell a vírusellenes antitestek szintjét.

    • Fogamzásgátlásként óvszer használata javasolt.

    • A férfi párjának terhessége alatt vírusellenes gyógyszereket kell szednie a kiújulás megakadályozására.

    • Amennyiben a kórelőzményben ajakherpesz szerepel, terhesség alatt kerülni kell az orális közösülést.

    Azoknál, akiknél a terhesség alatt jelentkezett kiújulás, a visszatérési hajlamot a fogamzásgátló tabletták is fokozhatják.

    Kategória: Bőr- és nemi betegségek

    Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

    17878Kérdezzen Ön is!

    Kapcsolódó gyógyszerek

    Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

    Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

    Tudjon meg többet lexikonunkból!

    Szponzorált hirdetések

      
      
      
      

    Gyógyszerkereső

    gyógyszerhatóanyag