Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban


Nemi herpesz tünetei és kezelése

Szerző:    |   Lektor: 

Mi a nemi herpesz?

(másnéven: Herpes genitalis, nemi szervi herpesz, genitális herpesz)

A nemi szervi herpesz vagy genitális herpesz a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus elsődleges és visszatérő betegséget tud okozni. Ez utóbbiakat herpeszes epizódoknak is nevezzük.

A nemi herpesz okai

A genitális herpesz szexuálisan átvihető betegség, mely aktív betegség stádiumában lévő szexuális partnertől származik. A genitális herpesz okozója a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) vírus. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. A vírus a fertőzés kapujától az érzőidegek mentén a regionális idegdúcok sejtjeibe kerül, nemi szervi herpesz esetén ezek főként a keresztcsonti idegdúcok, melyek a gerincoszlop alsó vége előtt helyezkednek el. A vírusok időnként reaktiválódnak, az érzőidegek mentén kijutnak a bőrfelületre, és az adott ideg területén okoznak visszatérő bőrgyulladást.

  
 

A vírusfertőzés nyomán
megváltozott sejt

 
  
 

Herpes genitalis női
nemi szervnél

 
Ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át a megtámadott dúcokban marad. A bőrgyulladást a termelődő ellenanyagok megszüntetik, de azok az idegsejteken belül maradó vírusokkal szemben hatástalanok. A vérben keringő ellenanyagoknak köszönhetően a visszatérő bőrgyulladások enyhébbek, mint az első megbetegedés. Emiatt a reaktiválódás tünetmentes maradhat, de a betegség fertőzőképessége nem változik.

A nemi herpesz diagnózisa

Pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állíthatunk fel. A kórelőzmény és a látott klinikai kép alapján a diagnózis általában nem nehéz. Vírustenyésztésre többnyire nincs szükség.

Mivel a nemi szervi herpesz gyakorta más szexuálisan terjedő betegséggel együttesen fordul elő, ezeket a beteg kivizsgálása során ki kell zárni.

A nemi herpesz kezelése

A genitális herpesz véglegesen nem gyógyítható betegség, de a fájdalmas bőrtünetek eredményesen enyhíthetők. A legfontosabb teendők:

 1. Sós ülőfürdő: 1 maréknyi sót tegyen egy sekély kád vízbe. A sós ülőfürdő segít az elváltozás beszárításában.

 2. Fájdalomcsillapításra használjon szalicilátokat ( aszpirin) vagy paracetamolt, jeges borogatást, érzéstelenítő kenőcsöket. A kenőcsök hátránya, hogy gátolják a fekélyek beszáradását.

 3. Használjon laza, tiszta pamut alsóneműt.

 4. Vírusellenes kezelés: A vírusellenes gyógyszerek (tabletták) gátolják a Herpes simplex vírus osztódását az idegsejtekben. A vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk, de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, ritkábbá és enyhébbekké teszi a heveny periódusokat. A gyógyszereket használhatjuk "epizodikusan", azaz a kiújulások kapcsán vagy "szuppresszív célzattal", azaz tartósan, a kiújulások megakadályozására. Ha a kiújulás nem túl gyakori, és az immunrendszer egyébként ép (nincs immunhiányt okozó betegség vagy gyógyszeres kezelés), az epizódikus terápia az elfogadottabb. A leggyakrabban használt gyógyszerek az aciklovír, famciklovír, valaciklovír.
Célszerű a legelső panaszok (viszketés, égés) jelentkezésekor a várható hólyagok helyén kenőcskezelés a fent említett hatóanyagokkal, ezáltal a folyamat kialakulása megelőzhető, de legalább gyorsabban szűnnek meg a kínzó panaszok.

Az aktív herpesz spontán jól gyógyul, de kiújulása bármikor előfordulhat.

A nemi herpesz megelőzése

Megelőzéssel kapcsolatos cikkek

  A betegség aktív szakaszában, óvszer használatával a fertőzés eredményesen elkerülhető (Herpes simplex labialis). A betegség az utolsó apró fekély begyógyulásáig fertőzőnek tekintendő. Ajakherpesz aktivitása esetén kerülendő az orális érintkezés is, mert az esetek egy részében az ajakherpesz is képes genitális megbetegedést okozni.

  Hasznos tudnivalók

  A nemi szervi herpesz nem zavarja sem a terhességet, sem a szülést. Azok szervezetében, akik már átestek fertőzésen, a méhlepényen átjutni képes, tehát a magzatot is védő ellenanyagok termelődnek. Veszélyes helyzet két esetben fordulhat elő:

  1. A súlyos lefolyású első betegség a terhesség első három hónapja alatt spontán vetélést eredményezhet.

  2. Súlyos első betegség a terhesség utolsó időszakában is okozhat problémát, ekkor ugyanis még nem termelődik ellenanyag, ami a magzatot megvédené. A szülés közben elszenvedett magzati fertőzés halálos agyhártya-agyvelőgyulladást okozhat. A kockázat csökkentésére ilyenkor császármetszés javasolt.

  Terhesgondozás alatt fontos az orvossal közölni, hogy a nőnél vagy partnerénél fennáll-e genitális herpesz lehetősége. Utóbbi esetben az anya fertőzését meg kell előzni.
  • Az anyától vért kell venni, és ellenőrizni kell a vírusellenes antitestek szintjét.

  • Fogamzásgátlásként óvszer használata javasolt.

  • A férfi párjának terhessége alatt vírusellenes gyógyszereket kell szednie a kiújulás megakadályozására.

  • Amennyiben a kórelőzményben ajakherpesz szerepel, terhesség alatt kerülni kell az orális közösülést.

  Azoknál, akiknél a terhesség alatt jelentkezett kiújulás, a visszatérési hajlamot a fogamzásgátló tabletták is fokozhatják.

  Kategória: Bőr- és nemi betegségek

  Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

  22493Kérdezzen Ön is!

  Kapcsolódó gyógyszerek

  Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

  Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

  Tudjon meg többet lexikonunkból!

  Szponzorált hirdetések

    
    
    
    

  Gyógyszerkereső

  gyógyszerhatóanyag