Alvászavar és párkapcsolat: ha az egyik fél nem tud aludni

Tépelődés helyett álom
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

párkapcsolat, alvás, alvászavar, pihentető alvás

Az alvászavar nem csak a szenvedő felet érinti: a párkapcsolat is megsínyli, ha társunk nyugtalanul tölti az éjszakákat.

Sok kísérlet, megfigyelés született már azzal kapcsolatban, milyen komoly gondokat okoz az alváshiány. De nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy magunk is tapasztaljuk, ha forgolódással telt az éjszaka - főleg ha ez gyakran előfordul - romlik a nappali teljesítményünk. Gyengül a koncentráció, nehezebben tudunk figyelni, rosszabb a hangulatunk, fáradtak vagyunk. Az álmatlanság nem korfüggő állapot, szinte valamennyi korosztály megtapasztalja, milyen, ha az éjszaka nyugtalanul telik. Van, amikor csupán egy izgalmat okozó, közeli esemény - vizsga, utazás stb.- vált ki álmatlanságot, de ezek még nem jeleznek gondot, hiszen csak 1-2 éjszakáról van szó. Ami már bajt okozhat, az a hosszabb, akár hetekig is fennálló állapot.

Miért nem alszunk?

Ha éjszaka arra ébredünk, hogy a párunk folyamatosan forgolódik, vagy már fel is kelt, megunva az álmatlan hánykolódást, s ha ez a helyzet többször is előfordul, ne hagyjuk annyiban. Annak, hogy miért nem sikerül az éjszakát alvással töltenie, több magyarázata is lehet. Ha nincs valamilyen szervi elváltozás a háttérben, akkor gyakran a rossz szokások kialakulása vezet oda, hogy csak forgolódik.

Jó tudni!

Ha a bárányok számolgatása nem segít, hogyan érhetjük el, hogy pihentető alvásban legyen részünk? Tippek alvászavar ellen!

A hálószobában elhelyezett tévé, az ágyban való olvasás - amit sokan kedvelnek -, megzavarhatja a szervezett biológiai óráját, s hiába ringatja álomba a készülék duruzsolása, könnyen felriad. Ilyenkor megigazítja a párnát, vizet iszik, mosdóba megy, és közben teljesen felébred. És nem csak az ő álma veszett oda, de mi is felébredünk a motoszkálásra. Ezen a helyzeten lehet segíteni: a tévé helye nem a hálószobában van, olvasáshoz meg inkább egy kényelmes fotelt kell választani. Ám gyakran nem az imént említett szokások nehezítik meg az éjszakai nyugalmat.

Ha a stressz ébreszt

Ha rosszul alszunk, másnap fáradtak vagyunk. Ha sokszor alszunk rosszul, egyre fáradtabbak leszünk. Ha fáradtak vagyunk, csökken a teljesítőképességünk, nehezen koncentrálunk - erről már szó esett. Jó adagnyi stressz ér bennünket nap mint nap: munkahelyen, közlekedés vagy éppen vásárlás közben, de szorongunk a jövő miatt is. Mire hazaérünk, a felgyülemlett feszültségnek már csak egy szikra kell, s máris kirobban egy vita. Ami újabb stressz-adaggal tetézi az amúgy is felfokozott állapotot. Ha a stressz nem oldódik, ha a nyugtalanság nem múlik, s nincs olyan technika, amivel magunk mögött hagyhatjuk a napi gondokat, az éjszakai nyugalmunk is veszélybe kerül. S mint minden, a párkapcsolatban élők egyikét sújtó gond, ez is kihatással lesz mindkét fél életére.

Ha a párunk forgolódik, az számunkra is álmatlan éjszakákat okozhat

Ha a párunk forgolódik, az számunkra is álmatlan éjszakákat okozhat

Próbálj meg lazítani!

Az alvászavarok legalább háromnegyed részének hátterében környezeti és lelki gondokat kell keresnünk. Ha érintettek vagyunk - akár mi magunk, akár a párunk szenved álmatlanságtól - tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megoldjuk, de legalábbis oldjuk a problémát. Ha a hálószobában már minden körülmény kedvező - nincs tévé, csend van és sötét, az ágy is kényelmes - meg kell tanulnunk lazítani. Különböző technikák léteznek arra, hogyan tudjuk befolyásolni, hogy lefekvés után már ne kattogjon tovább az agyunk, s a tépelődés helyét az álom vegye át. Az, hogy kinek, melyik a leginkább célra vezető - forró fürdő lefekvés előtt, zenehallgatás, meditáció stb. - végső soron mindegy. Még a jól ismert százig való elszámolás is jó módszer lehet, ha éppen ez hoz megoldást.

A jó, minőségi alvás nem csak a regenerálódásban segít, a párkapcsolatunk is kiegyensúlyozottabb: egy nyugodt, kipihent társsal az élet is egyszerűbb.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag