A régi kapcsolatainkon is múlik a boldogságunk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Akinek több kapcsolata volt, mielőtt megházasodott, nagyobb eséllyel lesz boldogtalan a kapcsolata, mint azoknak, akik tapasztalatlanabbak párkapcsolati téren.

"A tapasztalatoknak az élet szinte minden területén fontos szerep jut, és minél több tapasztalata van valakinek, annál jobb. Például egy cég szívesebben foglalkoztat egy tapasztalt munkavállalót, mint egy kezdőt. A párkapcsolatokra azonban ez nem igaz. Minél tapasztaltabb valaki, mikor házasságot köt, annál valószínűbb, hogy boldogtalan lesz" - mondta Galena K. Rhoades professzor, a University of Denver kutatója, a most megjelent tanulmány vezető szerzője.

Rhoades és szerzőtársa, Scott M. Stanley egy nagyszabású, jelenleg is futó amerikai felmérésben, a Relationship Developement Studyban részt vevő párok adatait elemezték. A kutatásban 1000, 18 és 34 év közötti férfi és nő vett részt, akik tartós párkapcsolatban, de nem házasságban éltek a kutatás kezdetén, 2007-ben. A következő öt évben 418-an házasodtak meg. A mostani kutatásban ezeknek a személyeknek a házasságát vizsgálták, többek között azt, mennyire elégedettek és milyen minőségűnek tartják a saját házasságukat. Emellett arra is kíváncsiak voltak, milyen korábbi párkapcsolataik voltak.

A kapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Ha érdekli a folytatás, kattintson!

"Korábban úgy véltük, a házasság előtti kapcsolatoknak nincs túl sok szerepe. Most azonban kiderült, hogy ez igenis befolyásolja, mennyire lesz boldog a házasságuk. Szoros az összefüggés ugyanis a korábbi romantikus, szerelmi kapcsolatok száma, és a házassággal való elégedettség mértéke között" - írják a szerzők.

Ennek oka a szakemberek szerint a tapasztaltságban rejlik: minél több kapcsolata volt valakinek, annál több lehetősége van összehasonlítgatni a házastársát valaki mással, és annál valószínűbb, hogy ez meg is történik, ráadásul az élet szinte minden területén, a szexuális teljesítőképességtől a vonzerőn keresztül a kommunikációig. Ráadásul, akinek több kapcsolata volt, többször is átélte a szakítást, válást, így több lehet benne a negatív érzés.

Bizonyos személyiségjegyek is szerepet játszhatnak abban, mennyi kapcsolata volt valakinek korábban, és ezek a személyiségjegyek sajnos a sikeres, harmonikus házasság esélyeit is rontják.

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága

Minél több kapcsolata volt, annál rosszabb a házassága


A boldog házasságot azonban az is meghatározza, milyen döntések előzik meg a nagy fordulópontokat, például a összeköltözést, az eljegyzést vagy a gyermekvállalást. Azoknál a pároknál, akiknél ezek "csak úgy megtörténnek", jóval nagyobb az esély a diszharmóniára, mint azoknál, akik alaposan átgondolják és átbeszélik ezeket a döntéseket, és "megadják a módját" az eseményeknek, vagyis tartják magukat a hagyományos rituálékhoz.

A szerzők szerint ezek a tényezők ijesztőek lehetnek, de szerencsére sok dolgot lehet tenni egy házasság sikeréért, és senki sincs arra kárhoztatva, hogy boldogtalan kapcsolatban éljen. A korábbi kapcsolatokból sokat lehet tanulni, és mindig van lehetőség kívülállóktól (akár barátoktól, könyvektől vagy tanácsadóktól) segítséget kérni.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag