Autizmus: miben mások a lányok és a fiúk?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A lányok kevésbé hajlamosak az autizmusra, mint a fiúk - jelenlegi ismereteink szerint. Ezt okozhatják a gének, a hormonok, de a statisztikákban sajnos nagy szerepet kap az is, hogy náluk nehezebben felismerhető a betegség.

Kedves osztálytársak, smink, romantikus filmek - mindez egy tipikus, egészséges tinédzser lány érdeklődési köre. Az autistákat onnan is meg lehet ismerni, hogy nekik ezek a dolgok nem jelentenek semmit, hiszen még az emberi kapcsolatok is gyakran szorongást és félelmet keltenek bennük, a társasági összejövetelek túl zsúfoltak, a mozifilmek túl zajosak számukra. Ez időnként olyan furcsa viselkedéshez vezethet, ami már a társaknak is feltűnhet, és amely mögött az autizmus áll.
"A lányoknál lassabban válik felismerhetővé a betegség, mint a fiúknál" - magyarázza Inge Kamp-Becker, a német Gießeni és Marburgi Egyetemi Klinika pszichológusa, akinek különleges kutatócsoportja éppen a lányok és nők körében kialakuló autizmusra utaló spektrumzavart vizsgálja, és keres hozzá kísérlet alanyokat. Ez azonban nem könnyű feladat, a lányok ugyanis csak ritkán produkálják a betegség valamennyi tünetét.

Tünetek a szülőknél

Amerikai kutatók most először igazolták, hogy az autizmus jeleit mutató gyerekek szüleinél is jelentős az esélye az autizmussal kapcsolatos személyiségjegyek megjelenésének. Kattintson a folytatásért!

Ezer gyermekből átlagosan 6-7 szenved az autizmusra jellemző zavarokban, a fiúk gyakorisága pedig négyszer akkora, mint a lányoké. Ezeknek a kis betegeknek elsősorban a társadalmi kölcsönhatásokkal vannak komoly problémái. Kerülik a fizikai- és szemkontaktust másokkal, nem tudják magukat elfogadtatni, és ennek megfelelően reagálnak: nem játszanak más gyerekekkel. Sokszor ismételnek bizonyos mozgássorozatot, sőt vannak, akik beszélni is nehezen tanulnak meg. Másoknak különleges érdeklődési köreik vannak, kívülről fújják a komplett vasúti menetrendet, az autótípusokat, vagy a televízióban látott mesefigurákat.

Az autizmus más a lányoknál és a fiúknál is

Az autizmus más a lányoknál és a fiúknál is


Az orvostudomány még jelenleg is keresi a választ arra, miért gyakoribb az autizmus előfordulása a fiúknál. Amerikai kutatók szerint a jelenségnek főleg biológiai, azon belül is genetikai okai vannak, és a megoldást a kromoszómáknál kell keresni. Ugyanakkor az is valószínűnek látszik, hogy az autizmus kapcsolatban áll a tesztoszteronnal, a legfontosabb férfi nemi hormonnal, így a férfi aggyal is. Ezt alátámasztja a legutóbbi kutatás is, miszerint azok a magzatok, akiknek magasabb a tesztoszteronszintjük, nagyobb valószínűséggel mutatják később az autizmus tüneteit.

A lányok által mutatott tünetek ugyanakkor eltérőek lehetnek, ez pedig az egész diagnosztikai rendszert megzavarhatja. Holland orvosok 4100 autista gyermeket és felnőttet vizsgálva megállapították, hogy a lányoknak és a fiúknak ugyanolyan szociális- és kommunikációs problémái vannak, de utóbbiaknál gyakoribbak a jól felismerhető, ismétlődő mozgás-sorozatok és a beszűkült érdeklődés.

A fent említett orvosok ugyanakkor nagyon kritikusak saját eredményeikkel, úgy vélik, az autizmusban szenvedő nők a számukra nehéz társadalmi helyzeteket jobban kezelik, mint azt az általuk készített statisztikák mutatják. A kutatás során az alanyok zömének alacsony intelligenciatesztje ugyanis erősen befolyásolja a viselkedést és a problémamegoldó-képességet. Ez pedig hatással van magára a tanulmányra is, amelyből hiányoztak az átlagos, vagy kifejezetten jó mentális képességekkel rendelkező autista alanyok.

Más tudományos értekezések szerint az autista nők könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, mint az autista férfiak. "A nők gyakran képesek arra, hogy álcázzák ezeket a problémákat, amik így fel sem tűnnek" - mondja Christine Preißmann orvos szakértő, aki könyvet is írt a témában. - Az autista lányok általában nyugodtabbak, a viselkedésüket is jobban ellenőrzésük alatt tudják tartani. Kevésbé agresszívak, ezért például kevésbé zavarják a tanítást. Sokkal inkább a passzív, háttérbe húzódó magatartás jellemző rájuk. Ezért nem ritka az sem, hogy a nőknél a harmincas éveikben derül ki ez a betegség."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag