A karrier miatt fagyasztatnák le petesejtjeiket a nők

A nők 90 százaléka döntene így
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

petesejt, biológiai óra, karrier, gyerekvállalás, fagyasztott petesejt

Egy brit felmérés szerint a nők 90 százaléka hibernáltatná petesejtjeit, annak érdekében, hogy a munkájában sikeresebb lehessen, illetve, hogy a megfelelő partnerrel vállalhasson gyereket.

A brit Daily Mail egy southamptoni kórház termékenységi központjának felmérésében 973 brit és dán nőt kérdeztek meg egy név nélküli online felmérésben. A válaszadók átlagéletkora 31 év volt. Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek közel fele fontolná meg a termékenység ilyen módon történő biztosítását, míg az összes megkérdezett többsége támogatta a kezelés lehetőségének megteremtését.

A vizsgálatot a southamptoni Princess Anne kórház termékenységi központja, azon belül dr. Camille Lallemant és csapata végezte el. Az eredmények kiértékelése után kiderült, hogy a válaszadók mintegy 83 százaléka hallott már a petesejtek lefagyasztásának lehetőségéről és csaknem mindegyikük (99,4 százalék) elfogadhatónak tartaná, ha egészségügyi okokból - például rákellenes kezelés megkezdése előtt - fagyasztanák le a petesejtjeit a későbbi gyerekvállalás érdekében.

Csaknem 90 százalék (89,1 százalék) tartja elfogadhatónak a módszert a családalapítás elhalasztására - vagyis, ha a társadalmi illetve gazdasági körülmények nem teszik lehetővé a termékenység időszakában. A válaszadók 19 százaléka aktívan keresi a kezelés lehetőségét, míg további 27 százalék érdeklődik a módszer iránt.

Sok nő fagyasztatná le petesejtjeit karrierje érdekében

Sok nő fagyasztatná le petesejtjeit karrierje érdekében


"A közelmúltig nem volt lehetőség a gyermekvállalási kor kitolására, azonban a hibernációs eljárások fejlődésének köszönhetően ma már ez egy hatékony és kényelmes módszer" - magyarázta dr. Lallemant. "Ennek ellenére a kutatás megkezdése előtt nem volt világos számunkra, hogy a nők mennyire vannak tisztában a lehetőségekkel és a korlátokkal, mint ahogy az ezekkel kapcsolatos véleményük sem volt ismert."

A kutatók szerint a vizsgálat rávilágított, hogy a nőket a karrierjüknél jobban aggasztja biológiai órájuk. A megkérdezettek által adott leggyakoribb válasz szerint azért fagyasztatnák le a petesejtjeiket, mert ugyan még 35 évnél fiatalabbak, de még nem találták meg a hozzájuk illő partnert, illetve ha még nincs gyerekük és a családjukban előfordult már meddőség.

A petesejtek lefagyasztása egyelőre még Nagy-Britanniában is kezdeti stádiumban van, 2012 decemberéig ugyanis kevesebb mint 20 sikeres szülésről számoltak be a kórházak. A kutatási eredményekről egyébként az Emberi szaporodással és embriológiával foglalkozó európai társulás (European Society of Human Reproduction and Embryology) éves gyűlésén számoltak be Münchenben.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Gyetvai Viktória
mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó
Kérdezek tőle

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag