Alvás receptre

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Azt régóta tudjuk, hogy a megfelelő alvás elengedhetetlen az egészséges élethez, és ha nem alszunk eleget, azzal több betegség rizikóját is növelhetjük. Egy új kutatás szerint azonban az alvás megfelelő kiegészítő terápia is lehet.

A most megjelent tanulmány szerzői szerint az alvás nemcsak megelőzésre lehet jó, de a sikeres terápiához is hozzájárulhat, ezért az orvosoknak "receptre" kellene felírni a pihentető éjszakákat.
A jó alvásnak elsősorban az úgynevezett metabolikus szindróma tüneteinek kordában tartásában lehet szerepe: több kutatás is bizonyította, hogy aki rosszul alszik, annál valószínűbb az elhízás, a nem megfelelő glükóz-anyagcsere és a metabolikus szindrómával összefüggő gyulladás is. Közvetve pedig egyéb krónikus betegségekre is hatással van, ha nem alszunk eleget, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulása is nagyobb, és a korai halálozás is valószínűbb.

A jó alvás mindenre gyógyír (Fotó: Europress)

A jó alvás mindenre gyógyír (Fotó: Europress)


"Ha az orvosok többet foglalkoznának a hozzájuk fordulók alvási szokásaival, és segítenének nekik megszabadulni a rossz szokásoktól (például, hogy alvás előtt sokáig tévézzenek vagy számítógépezzenek), akkor ennek pozitív hatásai lennének a metabolikus szindróma tüneteire is, így a magas vércukorszintre, a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre és az elhízásra" - írták a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban.

A szakértők most további kutatásokat kívánnak végezni azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő, pihentető alvás segítségével vissza lehet-e fordítani a metabolikus szindrómával összeköthető egészségügyi károsodásokat.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag