Akik az orrukkal látnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Mit szólna ahhoz, ha olyan szaglása lenne,hogy meg tudná mondani valakiről este, hogy milyen tusfürdővel tusolt reggel és milyen étteremben ebédelt délben? Felismerne több száz illatot egymás után? Ami nekünk varázslat,az a parfümőrök hétköznapi valósága.

Egy átlagos orr három-négy, maximum öt illat szaglása után elfárad, azaz telítődik szaglóhám, míg a parfümőrök átlagosan száz illatot tudnak gyors egymásutánban megkülönböztetni, és csak utána kényszerülnek rövid "pihenőre". De kik is ők tulajdonképpen?
Az parfümőrök, hétköznapi szóhasználattal élv az "Orrok" olyan emberek, akik szaglóérzéke sokkal fejlettebb az átlagnál. Ez nemcsak szaglóhámjuk felépítésében nyilvánul meg, hanem abban is, hogy nagyon sokféle illatot és illatkompozíciót képesek megjegyezni: a parfümök komponálása ugyanis sokszor fejben zajlik, ugyanúgy, ahogy a süket Beethoven is képes volt zenét szerezni.

Természetesen a jó adottság önmagában még kevés, ugyanúgy, mint más tehetségeket, a szaglást is pallérozni kell. 1970-ig nem iskolában történt ez, hanem mesterek, gyakran családon belül apák adták át fiaiknak, unokáiknak a parfümkészítés fortélyait. A jelzett évben azonban megnyitotta kapuit az ISIPCA (Institut supérieur international du parfum, de la cosmétique et de l'aromatique alimentaire), mely a világ jelenleg egyetlen parfümőröket képező intézete. Ekkor vált lehetségessé az, hogy azok is elsajátítsák ezt a mesterséget, akik nem születtek illatszerkészítő családba.Természetesen a felvételi kritériumok nagyon szigorúak, évente 10-12 tanulót vesznek csak fel az egész világról. Mivel kevesen születnek ilyen fokú szaglási képességekkel, ezért nem egy túlzsúfolt szakma ez: kb. 1000-1500 "Orr" végzi illatos tevékenységét szerte a Földön.

Az ő feladatuk nemcsak különböző parfümök kreálása, hanem terveznek illatokat samponoknak, öblítőknek, de még szélvédőmosó folyadékoknak is. Kaphatnak megbízást szállodák vagy konferenciatermek illatosítására, a tehetősebb emberek pedig felkérhetik őket egy saját parfüm megalkotására. Ez nem olcsó "móka": ha saját illatot szeretnénk, az több millió forinttal teheti könnyebbé a pénztárcánkat, viszont részünk lehet abban az örömben, hogy egyedi illatszerünk van, amit biztosan nem fogunk sehol, senkin megérezni.

Ebben a szakmában nincs helye a türelmetlenségnek sem: egy igazán jó, nemes parfüm megalkotása akár egy-másfél éves folyamat is lehet. A szakember ugyanis nem tud mindennap foglalkozni ugyanazzal a parfümmel. Néha félre kell tennie a készülő illatot, hogy megérjen: a fejében és az orrában is. Egy parfüm állhat 1, 30 vagy 160 összetevőből is, attól függ, mi a szakember hitvallása: bonyolult vagy letisztultabb illat megalkotása.

Az sem mindegy, hogy mit esznek: amikor dolgoznak. Jean-Claude Ellena, a Hermés parfümőre nyilatkozta a Spiegelnek, hogy fokhagymás vagy fűszeres ételt inkább csak vasárnap eszik, mert befolyásolja szaglását.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag