A szagok szerepe az életünkben

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Habár a tudományos kutatások szerint sem tartozik az elsődleges érzékelési formáink közé a szaglás, mégis óriási szerepe van életünkben. Az alábbiakban igyekszünk felvillantani minden fontosabb területet, ahol a szaglás hatással van mindennapjainkra.

Az orrüregünkben, a szaglóhát felett található nagyjából 12 millió szaglósejtünknek köszönhetjük, hogy a minket körülvevő világból érkező ingerekből agyunk számára is értelmezhető "jelek" érkeznek hozzánk, ahányszor csak nagyot szippantunk. Habár az állatvilághoz képest valóban csökevényesebb, kevéssé tudatosan használt érzékszervünk az orr, mégis feltűnik "hiánya", amikor náthásak vagyunk, és az ételek ízét sem ugyanolyan élménnyel, érzettel éljük át. Ráadásul nem kis teljesítmény az embertől, hogy így is nagyjából 10 ezer különböző szag megkülönböztetésére képes.
A szagok és az illatok tudattalan érzelmi válaszokat váltanak ki belőlünk: egy-egy kellemes illathoz könnyen lehet, hogy valamilyen emléket, eseményt, konkrét képeket és érzeteket tudunk társítani, míg máskor egy-egy szag szinte fotorealisztikusan idéz elénk valamilyen feledni kívánt rossz élményt. Nézzük, hol van ilyen módon szerepe az orrnak!Testszag és szexualitás

Mindenkinek egyedi a testszaga, ami senki máséval össze nem hasonlítható, akár az ujjlenyomatunk. Ezt a szagot érzékeljük és tartjuk vonzónak/taszítónak párválasztás során is, még ha nem is tudatos keresés eredményeként (nem véletlen, hogy a parfümipar is ki próbálja használni a feromonnal dúsított illatszerekből származó - állítólagos - előnyöket). Egyes kutatók már azt is bebizonyították, hogy a nők - egyelőre kevéssé jól dekódolható módon - még a szexualitással, szexszel kapcsolatos szagokat is felismerik.

Tudta-e?

A göteburgi Egyetem egyik kutatásából az derült ki, hogy egy felmérés során a megkérdezettek 36 százaléka szakított már meg intim kapcsolatot kifejezetten partnere kellemetlen szaga miatt. Ne lenne óriási szerepe a testszagoknak?

Egyedi szagunkért több tucat különféle mirigy felelős, melyek a nemi szerveknél ugyanúgy megtalálhatók, mint a mellbimbók körül vagy a hónaljban. Testszagunk 200 vegyületből áll össze, melyek még a bőrünkön élő baktériumoknak köszönhetően tovább változnak, elegyednek, és mindenféle kémiai folyamaton mennek keresztül. Az, hogy a két nem képviselőinek alapvetően más szaga van, azt pedig a nemi hormonok eltérő jelenléte határozza meg leginkább.

A félelem és az undor szaga

A tudósoknak - azon túl, hogy a szagoknak mekkora szerepe van a párválasztásban - immár azt is sikerült bebizonyítani , hogy a félelem mellett még az undor is "kiszagolható", ezzel pedig arra következtetnek a szakemberek, hogy az állatokhoz hasonlóan az emberek is képesek szagokkal kommunikálni, legalábbis néhány érzelem esetében.

Nem csak ébren, álmunkban is hat ránk

Egy érdekes amerikai kutatás során olyan hatását is kimutatták a különféle erős szaghatásoknak, mely szerint azok képesek befolyásolni álmainkat, azok töltetét . Ez a felfedezés nem pusztán egy érdekes kutatási eredményként könyvelhető el, hiszen ezt a tényt ismerve a kellemes illatokat ezentúl akár fel is használjuk az érzelmileg felkavaró helyeken, például kórházakban vagy szeretetotthonokban, ám ez visszafelé is működhet, mert az emberek összeköthetik a kellemetlen helyet a jó illattal.

Érdekesség

Borkóstoláskor hihetetlen szerepet kap az orr: az apróbb szippantások utáni nagyobb levegővételek segítségével ítélhetjük meg az italt.

Betegséget jelez és betegséget gyógyít

Lehet, hogy régen több szerepe volt a szagoknak az egyes betegségek diagnózisát illetően (pl. a tífuszos beteg szaga a frissen sült barna kenyér illatára emlékeztet, míg egy vesebetegnek leginkább szalmiákszesz szaga van), de ma is komoly tünetjelzők lehetnek. Az acetonos lehelet például cukorbetegségről árulkodik, míg a halszagú hüvelyi folyás bakteriális eredetű hüvelygyulladásra hívja fel a figyelmet, a rossz lehelet pedig egészen egyszerűen jelezhet szájüregi problémákat (rossz fog, afta) vagy gyomorpanaszokat, pl. savtúltengést, refluxot.

Az illatok gyógyítanak is: ezt használja ki az a szelíd, öngyógyításon alapuló gyógymód, amit egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezett fel. A róla elnevezett virágterápia 38-féle virágesszenciát alkalmaz a megbomlott lelki egyensúly helyreállítására.


Köszönjük Dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvos segítségét a cikk elkészítésében!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag