Antibiotikum nélkül a szuperbaktériumok ellen

Vége a rettegésnek?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szuperbaktérium, MRSA, multirezisztens baktériumok, antibiotikum, kórházi fertőzés

Egyre több a probléma az antiobiotikumok körül: a beteg nem szedi végig az előírt kúrát, az orvos nem akkor írja ki, amikor kellene, a baktériumok új törzsei pedig teljesen rezisztensek ezek ellen. Ám úgy tűnik, van remény.

Egy holland biotechnológiai cég olyan gyógykészítményen dolgozik, amely az antibiotikumok által mozdíthatatlan szuperkórokozókat, például az MRSA-t is képes elpusztítani. Az eddigi tesztek alapján kijelenthetjük, hogy az MRSA nem képes ellenállni az új kezelésnek, az új gyógyszer pedig injekció vagy tabletta változat formájában is megjelenhet a polcokon öt éven belül, értesült erről a The Times.

Tudta?

Az MRSA több néven is ismert - egyesek Mercerként említik, mások a teljes elnevezést használják: meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, de ezen kívül ismert még további elnevezése (ORSA), sőt a sajtó sokszor "húsevő baktériumként" citálja. Az MRSA-t normál esetben sok ember hordozza, például a bőrén, az orrcimpájában vagy a torkában. Általában nem okoz tüneteket, de a sebekbe bejutva fertőzést okozhat.

Évente több mint 5 ezer haláleset következik be az antiobiotikumoknak ellenálló bakteriális betegségek következtében: tekintve, hogy az antibiotikumok családjának legutolsó osztályát a nyolcvanas években állították elő, ideje lenne most már az ehhez alkalmazkodott kórokozókat más módszerekkel is pusztítani. Dr. Bjorn Herpers, a holland Micreos cég mikrobiológusa hozzátette: újonnan kikísérletezett módszerük erre lehet megoldás.

Az MRSA nem képes ellenállni az új kezelésnek

Az MRSA nem képes ellenállni az új kezelésnek


A kezelés úgynevezett bakteriofág vírusokon alapszik: ezek a baktériumokat különleges katalizátorenzimekkel, endolizinekkel támadják meg - behatolnak egy baktérium sejtfalán, befecskendezik génanyagukat és bakteriofággyárakat hoznak létre. A Micreos ezen mechanizmust fejlesztette tovább: az általuk előállított Staphefekt nevű endolizin a sejtfalak építőelemeibe kapaszkodva elkorrodálja a baktérium sejtfalát, amire az gyakorlatilag kilyukad és elpusztul.

A kutatók elmondták: emberi tesztekben az enzimet S.aureusra pozitívan tesztelt bőrsérülésekre tették krém formájában, az pedig egy hét alatt elpusztította a baktériumot, az S. aureusszal kombinált ekcémát pedig 6 páciensből 5-ben meggyógyította. Az endolizin-alapú kezelés pedig csak a célbaktériumokat pusztítja el, a test jóindulatú baktériumot viszont nem, ráadásul a kórokozók számára a rezisztencia kialakítása is sokkal nehezebb, mivel a gyógykészítmény a gazdaszervezet anyagcseréjétől függetlenül működik.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag