Hírlevelek
Regisztráció
Egészségváros

Fókuszban


Gyógyszerkereső

MYDETON 50 mg filmtabletta

Hatóanyag: Tolperisone

Kiszerelés: 30x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 723 Ft Támogatott ár: 595 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: igen; EÜ ár: 366 Ft
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3282/02

gyártó: Richter Gedeon

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mydeton és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Mydeton gyógyszer hatóanyaga a tolperizon. A tolperizon központi idegrendszeri hatású gyógyszer, amely a sztrók után létrejött kórosan fokozott izomtónus kezelésére szolgál felnőttek esetében.
2. Tudnivalók a Mydeton szedése előtt
Ne szedje a Mydetont:
- Ha allergiás a hatóanyagra, az eperizont tartalmazó gyógyszerekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha izomgyengeséggel járó immunrendszeri betegségben (miaszténia grávisz) szenved.
- Ha Ön szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Túlérzékenységi reakciók:
A forgalomba hozatalt követően a tolperizont (a Mydeton hatóanyagát) tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatban a leggyakrabban jelentett mellékhatások a túlérzékenységi reakciók voltak. A túlérzékenységi reakciók az enyhe bőrreakcióktól a súlyos, egész szervezetre kiterjedő reakciókig (például anafilaxiás sokk) terjedtek.
A nők, az idős betegek, vagy az egyéb gyógyszerekkel (elsősorban nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel) kezelt betegek valószínűleg nagyobb kockázatnak vannak kitéve a túlérzékenységi reakciók előfordulásának tekintetében. Ezen kívül a gyógyszerallergiában szenvedő betegek, vagy azok a betegek, akiknek a kórelőzményében allergiás betegségek vagy állapotok (mint például a veleszületett allergiás túlérzékenység: szénanátha, asztma, atópiás bőrgyulladás magas szérum immunglobulin-E értékkel, csalánkiütés) szerepelnek, illetve akiknek egyidejűleg vírusfertőzésük van, nagyobb valószínűséggel kaphatnak allergiás reakciót ezzel a gyógyszerrel szemben.
A túlérzékenység korai jelei lehetnek: a kipirulás, a bőrkiütés, az erős viszketés (hólyagocskákkal a bőrön), a sípoló légzés, a légzési nehézség az arc-, az ajak-, a nyelv- és/vagy a torok duzzanatával vagy anélkül, a nyelési nehézség, a szapora szívverés, az alacsony vérnyomás és a hirtelen vérnyomásesés.
Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához!
Ha korábban már volt allergiás reakciója a tolperizonnal szemben, akkor nem szabad szednie ezt a gyógyszert.
Ha Önnek tudomása van arról, hogy allergiás a lidokainra, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy allergiás lehet a tolperizonra. Ebben az esetben beszéljen kezelőorvosával a kezelés megkezdése előtt!
Gyermekek és serdülők
A tolperizon biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Mydeton
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bár a tolperizon központi idegrendszeri támadáspontú szer, nyugtató (figyelemcsökkentő) hatása kicsi. Egyéb központi idegrendszeri támadáspontú izomlazító szedése esetén megfontolandó a Mydeton dózisának csökkentése.
A tolperizon fokozza a nifluminsav hatásait, így együttes alkalmazásuk esetén megfontolandó a nifluminsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) adagjának csökkentése.
A Mydeton egyidejű bevétele étellel és itallal
Az étkezés és folyadék fogyasztása nem befolyásolja a készítmény felszívódását. A tolperizon hatása csökken, ha étel nélkül veszik be.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az orvosa figyelmét fel kell hívni, ha terhes vagy azt tervezi. Noha nincs bizonyíték arra, hogy a tolperizon az utódokra káros hatással lenne, az orvosnak - az előny/kockázat gondos mérlegelése alapján - kell eldöntenie, hogy szabad-e a gyógyszert szedni, különösen a terhesség első három hónapjában.
Szoptatás során a Mydeton nem szedhető.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény nincs befolyással a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Ha azonban mellékhatásként szédülés, álmosság, figyelemzavar, epilepszia, homályos látás, vagy izomgyengeséget jelentkezik, kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
Fontos információk a Mydeton egyes összetevőiről:
Az 50 mg-os Mydeton filmtabletta segédanyagként laktózt (tablettánként összesen 48, 892 mg) és titán-dioxidot (E 171) is tartalmaz.
A 150 mg-os Mydeton filmtabletta segédanyagként laktózt (tablettánként összesen 146, 285 mg) és titán-dioxidot (E 171) is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Mydetont?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény javasolt adagja:
- az 50 mg-os Mydetonból naponta 3-szor 1-3 filmtabletta
- a 150 mg-os Mydetonból naponta 3-szor 1 filmtabletta.
Ezt a gyógyszert étkezés után egy pohár vízzel kell bevenni.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A tolperizon biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében nem igazolták.
Vesekárosodásban szenvedő betegek
Önt orvosa rendszeres megfigyelés alatt fogja tartani, ami a vesefunkciójának és egészségi állapotának gyakori ellenőrzésére fog kiterjedni a Mydetonnal történő kezelés ideje alatt, mert gyakrabban tapasztaltak mellékhatásokat ilyen betegeknél. Amennyiben Önnek súlyos veseproblémái vannak, a gyógyszer szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a Mydeton alkalmazása nem ajánlott súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknek.
Májkárosodásban szenvedő betegek
Önt orvosa rendszeres megfigyelés alatt fogja tartani, ami a májfunkciójának és egészségi állapotának gyakori ellenőrzésére fog kiterjedni a Mydetonnal történő kezelés ideje alatt, mert gyakrabban tapasztaltak mellékhatásokat ilyen betegeknél. Amennyiben Önnek súlyos májproblémái vannak, gyógyszer szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a Mydeton alkalmazása nem ajánlott súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknek.
Ha az előírtnál több Mydetont vett be:
Amennyiben az orvosa által előírt adagnál több tablettát vett be, keresse fel azonnal kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!
Ha elfelejtette bevenni a Mydetont:
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja a Mydeton szedését
Ne hagyja abba a készítmény szedését idő előtt még akkor sem, ha a Mydeton hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi. Ez esetben forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások általában enyhék, és a készítmény szedésének abbahagyásakor megszűnnek.
Nem gyakori: 100 beteg közül kevesebb mint 1-nél, de 1000 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.
Ritka: 1000 beteg közül kevesebb mint 1-nél, de 10 000 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik, beleértve az egyedülálló eseteket is.
Nem gyakori mellékhatások: étvágytalanság, álmatlanság, alvászavar, fejfájás, szédülés, aluszékonyság, alacsony vérnyomás, hasi diszkomfort érzés, hasmenés, szájszárazság, emésztési zavar, émelygés, izomgyengeség, izomfájdalom, végtagfájdalom, gyengeség, rossz közérzet, fáradtság.
Ritka mellékhatások: túlérzékenységi (allergiás) reakció, aktivitás csökkenés, depresszió, figyelemzavar, kézremegés, görcs, érzéskiesés, érzészavar, letörtség, látászavar, szédülés, fülcsengés, mellkasi szorító fájdalom, gyors szívverés, szívdobogásérzés, vérnyomáscsökkenés, arckipirulás, nehézlégzés, orrvérzés, szapora légvétel, gyomortáji fájdalom, székrekedés, puffadás, hányás, enyhe májkárosodás, allergiás bőrtünetek, fokozott verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, bőrkiütés, vizelettartási zavar, fehérje a vizeletben (laborvizsgálat során), végtagi diszkomfort, részegségérzés, melegségérzés, szomjúságérzés, ingerlékenység, májenzim eltérések, vérlemezkeszám-csökkenés, fehérvérsejtszám növekedése.
Nagyon ritka mellékhatások: vérszegénység, nyirokcsomó megnagyobbodás, súlyos allergiás reakció (allergiás sokk), túlzott szomjúságérzés, zavartság, lassú szívverés, csontsűrűség csökkenés, mellkasi diszkomfort, kreatinin-szint emelkedése.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Mydetont tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Mydetont. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mydeton 50 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga 50 mg tolperizon-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Filmtabletta mag: citromsav-monohidrát, kolloid szilícium-dioxid, sztearin, talkum, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát
Bevonat: kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát, makrogol 6000, hipromellóz.
Mit tartalmaz a Mydeton 150 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga 150 mg tolperizon-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Filmtabletta mag: citromsav-monohidrát, kolloid szilícium-dioxid, sztearin, talkum, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát,
Bevonat: kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát, makrogol 6000,
hipromellóz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Mydeton 50 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, korong alakú, domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "50" jelzéssel ellátott, kissé fényes filmbevonatú tabletta. Törési felülete fehér színű.
Mydeton 150 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "150" jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta, enyhe jellegzetes szaggal. Törési felülete: fehér színű.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 09. 01.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag