Mitől férfias egy arc?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A lágy vonások nőiessé teszik a férfiak arcát? Egy új tanulmány szerint nem ezen múlik, hogy egy arcot mennyire gondolunk férfiasnak, hanem inkább azon, hogy az illetőt mennyire képzeljük magasnak és súlyosnak.

Az, hogy mennyire látunk valakit férfiasnak, meghatározza, hogy mennyire tartjuk vonzónak, és milyen egyéb tulajdonságokat tulajdonítunk neki, például hogy mennyire tartjuk vezető személyiségnek vagy megbízhatónak. A nagy-britanniai St. Andrews Egyetemen készült kutatásról a Medical News Today készített beszámolót.
"Fontos, hogy megértsük azokat a fizikai alaptulajdonságokat, amelyek bennünk a férfiasság sztereotip képét alakítják" - mondja Iris Holzleitner, a St. Andrews Egyetem PhD-hallgatója. "A kutatásunkban azt mutattuk meg, hogy a férfiasnak észlelt arcnak vannak bizonyos fizikai tulajdonságai."

A férfiasság jele?

A bőrgyógyászok a megmondhatói, hogy a hajhullással hozzájuk forduló férfipáciensek legnagyobb része teljesen egészséges, pusztán a férfias kopaszodás aggasztja őket a kelleténél jobban. Van ugyan rá ellenszer, de nem mindegy, milyen áron. Tudjon meg többet, kattintson!

Korábbi vizsgálatokban egy arc férfiasságát a női és a férfi arc alakjától való átlagos eltéréssel próbálták mérni. A nők azonban ennek megítélésében nem voltak következetesek. A mostani vizsgálatban női és férfi arcok háromdimenziós képét használták, és arra voltak kíváncsiak, hogy egy arc férfiasságának megítélése függ-e olyan tényezőktől, mint a feltételezhető testsúly, illetve magasság.

A háromdimenziós arcképek alapján a résztvevőknek nemcsak az illető férfiasságáról kellett nyilatkozniuk, hanem azt is megkérdezték, hogy milyen magas és milyen súlyos lehet az illető az arca alapján. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a magasság és a testsúly arcon észlelhető jelei sokkal inkább meghatározták a magasság és a testsúly észlelését, mint a valós magasság és testsúly.

Az emberek az észlelés során a benyomásaikat bizonyos, a magasságtól és a testsúlytól függő fizikai tulajdonságokra alapozzák

Az emberek az észlelés során a benyomásaikat bizonyos, a magasságtól és a testsúlytól függő fizikai tulajdonságokra alapozzák


Úgy tűnik tehát, hogy az emberek az észlelés során a benyomásaikat bizonyos, a magasságtól és a testsúlytól függő fizikai tulajdonságokra alapozzák, majd ezeknek hajlamosak túl nagy jelentőséget tulajdonítani. A hosszúkásabb arcú embereket például magasabbnak észleljük: két egyforma magas ember közül azt észleljük magasabbnak, amelyiknek hosszúkásabb arca van.

Ez a fajta túláltalánosítás megmagyarázza azt is, hogy miért tartják férfiasabbnak azokat a férfiakat, akiket az arcuk alapján magasabbnak és nagyobb testsúlyúnak gondolnak. Az emberek tapasztalják, hogy a férfiak és a nők átlagos magassága és testsúlya különböző. A férfiak általában magasabbak és súlyosabbak, mint a nők. Ezeknek a tulajdonságoknak vannak az arcon megjelenő jelei is. Így akit magasabbnak és/vagy nagyon testsúlyúnak gondolnak az arca alapján, azt egyúttal férfiasabbnak is ítélik.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag