Miért nőnek a körmök gyorsabban a kezünkön?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kezünkön háromszor-négyszer olyan gyorsan nőnek a körmök, mint lábujjainkon. A tudósok máig nem tudták megmondani, mi rejlik az eltérő növekedések hátterében - de az elmúlt 100 év tapasztalatainak birtokában vannak elméleteik.

Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy körmeink hogyan nőnek. A körmök az úgynevezett körömmátrixból (vagy körömágyból) indulnak ki, ez a halvány, félhold alakú terület, ami a kutikula alól kandikál ki (ez kisebb körmöknél általában nem látszik). Ez a különleges szövet meglepő tempóban generálja a bőrsejteket - majd el is fogyasztja őket keratintartalmukért (a keratinnak köszönhető a bőr textúrája). A halott, keratingazdag sejtek feltorlódnak a mátrixban és felfelé tolják a körmöt, ami a körömággyal együtt nő és halad kifelé.

Ez bizony gomba!

A körömgombának több fajtáját különböztetjük meg aszerint, hogy milyen tüneteket okoznak. Négy fő fertőzési típust különíthetünk el, az alábbiakban ezeket vesszük sorra tünetei és kórokozóik szerint. A folytatásért kattintson!

A köröm növekedésével kapcsolatos információink sok esetben onnan származnak, hogy a tudósok saját magukon végeztek kontrollált kísérleteket. A 20. században például a washingtoni Walter Reed katonai orvosi központokban William Bean vizsgálta körmeit. 32 éves korától kezdve minden hónap első napján megkarcolta körmét azon a ponton, ahol kiemelkedett a kutikula alól. Húsz évnyi vizsgálat után megállapította, hogy körmeinek növekedése egy hónappal csökkent. Ez ahhoz a megállapításhoz vezetett, hogy a véráram és az anyagcsere befolyásolja a növekedési rátát.

Bean kutatásai egy oxfordi bőrgyógyászt, Rodney Dawbertet is megihlettek. Az orvos azt a hipotézist akarta bizonyítani, hogy ha egy ujj sérült (Dawber bal gyűrűsujja egy rögbimeccsen sérült meg), akkor kevesebbet használják, tehát a köröm is lassabban nő rajta. Ujja három hónapig volt sínben, ez alatt az idő alatt azon az egy ujjon 25 százalékkal lassabban nőtt a köröm többi ujjához képest.

Dawber konklúziója tehát az volt, hogy a sérülés ugyan lehet a csökkent körömnövekedés egyik oka, de maga a sérülés az inat érte, nem a véredényeket vagy a csontot. Ezek mellett arra is rámutatott, hogy jobbkezesként domináns jobb kezén gyorsabban nőttek a körmök, mint bal kezén - viszont mindkét lábán a lábkörmök növekedése megegyező mértékű volt.

A kezünkön háromszor-négyszer olyan gyorsan nőnek a körmök, mint a lábunkon

A kezünkön háromszor-négyszer olyan gyorsan nőnek a körmök, mint a lábunkon


Míg nem ismerjük a pontos biológiai mechanizmust, addig elmondhatjuk, hogy Dawber konklúziója az elfogadott magyarázat, miszerint körmeink növekedése attól függ, hogy mennyire használjuk szóban forgó ujjunkat. Ha az ujjat többet használjuk, a köröm is jobban kophat rajta, úgyhogy a körömágy ehhez kalibrálja a növekedés mértékét. Ha kevesebbet használjuk az ujjunkat, akkor a köröm lassabban nő.

Egy szintén sokat emlegetett elmélet az is, hogy ujjkörmeink azért nőnek gyorsabban, mert közelebb vannak szívünkhöz és több vért kapnak. Mindehhez hozzá kell tennünk Bean konklúzióit is: kezünkön és lábunkon nyáron nőnek a leggyorsabban a körmök, amikor vérkeringésünk a legaktívabb.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag