Egy hét alatt javulhat a dadogás

Kövessen minket!

A folyékony beszédre képtelen dadogók számára az egyhetes intenzív beszédterápia újraszervezheti az agy áramköreit, és módosíthatja a beszéd és a nyelv szempontjából fontos agyi terület vastagságát.

A Neurology augusztusi számában megjelent tanulmány szerzője, Chunming Lu elmondta, hogy közel tíz éve kutatják a 7-10 napos rövidtávú terápiát, és a vizsgálatok azt mutatták, hogy a kezelés már közvetlenül a terápia után jó hatást gyakorol számos dadogásban szenvedő betegre. Lu ezért úgy véli, hogy az egyhetes kezelés elegendő a viselkedési változások kiváltásához.
A kutatásban 28 dadogó és 13 egészséges személy vett részt. A dadogók közül 15 naponta három terápiás foglalkozáson vett részt, a többiek pedig kontroll csoportként semmilyen kezelésben nem részesültek.

Funkcionális MR-vizsgálattal mérték a résztvevők agykérgének vastagságát a kísérlet elején és végén. Ezzel a technikával mérték az agyi területek közötti kölcsönhatásokat is nyugalmi helyzetben. A dadogókban a kontroll alanyokhoz képest kisebb volt az agykéreg vastagsága és az interakciók erőssége a pars opercularisban, amely terület a beszédképzésért felelős. A kölcsönhatások a kisagyban is erősebbek voltak esetükben, mint a kontroll személyekben.

A beszédterápiában részesülő alanyokban a kisagy áramkörei és konnektivitása ugyanarra a szintre csökkentek, mint a nem dadogó kontroll személyeké, ami arra utal, hogy a kisagy változásait az okozza, hogy az agy kompenzál a dadogásért.

Lu úgy véli, az eredmények alapján az derül ki, hogy az emberi agy rendkívül jól formálható. Megfelelő kezeléssel képes újjászervezni önmagát, ami elősegíti a dadogás visszaszorítását.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag