A gépünk jobban ismer minket, mint a barátaink

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A számítógépek még barátainknál és családunknál is megbízhatóbb személyiségprofilt rajzolnak ki rólunk. A megdöbbentő tény egy több tízezer brit önkéntessel végzett kísérletből derült ki.

Facebookon osztogatott lájkjainkból egy olyan, öt jellemvonáson alapuló személyiségmodell rajzolódhat ki, amely igazán meglepheti testvéreinket, szülőanyánkat, de még partnereinket is.

Facebook reggel?

Nem jó, ha napunk két legproduktívabb óráját olyan dolgokkal töltjük, amelyekhez nem kell túlságosan sok kreativitás, a közösségi média pedig ilyen. Miért ne facebookozzon reggel? - itt megtudhatja!

A University of Cambridge kutatói ugyan rábólintottak arra, hogy a személyiség jóval komplexebb néhány lájknál, de azt állítják: a számítógépek ezen tekintetben is lekörözik az embereket. A PNAS szaklapban közölt eredmények pedig egész meglepő asszociációkat hoznak: a Dr. Who Facebook-rajongói általában félénkek, míg a Big Brother rajongói konzervatívak, illetve konvenciótisztelők.

Dr. Youyou Wu és kollégái 70,520, a kísérlethez hozzájáruló Facebook-felhasználó lájkjait vizsgálták meg az ún. Big Five személyiségmodell fényében, amely öt jellemvonás (barátságosság, lelkiismeretesség, extraverzió, kiegyensúlyozottság, nyitottság) kombinációjából alkot meg egyfajta személyiségprofilt.

Ezután személyiségteszteket adtak a Facebook-felhasználóknak, akik megkérték kollégáikat, barátaikat és családtagjaikat, hogy töltsenek ki velük kapcsolatban egy-egy kérdőívet. A kutatók ezután összehasonlították az eredményeket: elég lájk birtokában a számítógépek jobban fel tudták térképezni egy ember önbevalláson alapuló személyiségét, mint legjobb barátai vagy családja. 10 lájk birtokában egy számítógép már pontosabban tudott profilozni egy munkahelyi kollégánál, 70-nél már egy szinten volt egy baráttal vagy lakótárssal, 150-nél jobb volt egy családtagnál, a párkapcsolat szintjét pedig 300 lájk után érte el.

Egyre több időt töltünk online, például Facebook használattal

Egyre több időt töltünk online, például Facebook használattal


Mivel egy átlagos Facebook-felhasználónak körülbelül 227 lájk van a profilján, ez elég ahhoz, hogy egy számítógép meglepően jó személyiségprofilt állítson fel róla, állítja Dr. Wu. "Mindez persze meglepőnek tűnhet, hiszen az emberek általában elég jó képet tudnak felállítani a személyiséggel kapcsolatban. Azt gondolnánk, hogy a hozzánk közel levők jól ismernek minket, úgyhogy még meglepőbb, hogy a számítógépek saját játékunkban győznek le minket."

Elmondása szerint egyre több időt töltünk online, ami a számítógépek szempontjából kifejezetten hasznos - barátaink és munkatársaink csak bizonyos élethelyzetekben látnak minket, úgyhogy kevesebb információból tudnak dolgozni, a gépek viszont rengeteg releváns információhoz férnek hozzá, nagy memóriájuk van és konzisztens, rendszerezett módon tudnak döntéseket hozni, míg az emberek hajlamosak a részrehajlásra, mondja a kutató.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag