McKenzie-terápia: egyszerű mozgások hátfájósoknak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egyenesen Új-Zélandról származik az az egyre népszerűbb terápiás módszer, mely a legelterjedtebb gerinckezelési eljárások közé tartozik. Regős Ágota mesélt a mozgásterápiára épülő tornáról.

"A gerinc kezelésében a manuálterápia mellett a McKenzie-módszer a leghatékonyabb" - kezdi beszélgetésünket Regős Ágota, aki gyógytornászként mindkét módszert alkalmazza a hozzá forduló pácienseknél. Mint mondja, a McKenzie-ért nem ok nélkül "rajong": a nyugati orvoslás elvein alapuló, biomechanikailag, élettanilag és anatómiailag is alátámasztott módszer a páciens aktív közreműködésére épül, így a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét, azaz egy idő után a terapeutától függetlenül is képes kezelni panaszait (a manuálterápiáról lásd korábbi cikkünket - szerk.).

A McKenzie-módszer eredetéről

A terápia születéséhez különös anekdota fűződik: Robin McKenzie egy alkalommal páciense térdpanaszait kezelte, aztán a kezelőpadot nem állította vissza alaphelyzetbe. Jött azonban a következő, gerincfájásos betege, akit megváratni kényszerült, beküldte a rendelőbe, hogy addig feküdjön le, míg ő végez. McKenzie egy dolgot felejtett el, hogy a padot nem állította vissza, azaz a beteg az abban az időben szigorúan tiltott pozícióban fekve várta. A terapeuta aztán pánikszerűen próbálta menteni a menthetőt, de a páciensnek esze ágában sem volt kimozdulni az adott, számára fájdalommentességet hozó pozícióból. Ekkor kezdett körvonalazódni elméleti módszerének lényege, hogy hátfájás esetén igenis lehet tornáztatni, mozgatni az érintetteket, a mindennapos egyirányú terheléssel ellentétes irányban is.

Viszlát, kínzó hátfájás!

Robin McKenzie felismerte, hogy gerincünket leginkább előrehajló terhelések érik, melynek következtében a kialakuló gerincpanaszok emberek millióinak keserítik meg a mindennapjait. A köznyelvben csak gerincsérvként, porckorongsérvként, lumbágóként emlegetett problémákra dolgozta ki a McKenzie-módszert, a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszerét (másik neve, az MDT, azaz a "Mechanical Diagnosis and Therapy" is erre utal), amit immár 40 országban alkalmaznak sikerrel napjainkban. Jó tudni azt is, hogy a felsoroltakon túl más típusú gerincfájdalmaknál is érdemes a McKenzie-féle vizsgálatot elvégezni, s aztán eldönteni, hogy kezelhető-e vele az adott panasz.

Mi történik a kezelések alkalmával?

Az első alkalommal egy alapos kikérdezéssel kezdődik a terápia: a szakember feltárja a hozzá forduló páciens fájdalmainak okát, átnézi korábbi leleteit. Aztán a terapeuta bizonyos mozgásokra, mozdulatokra ad utasítást, és figyeli, mi történik a panaszokkal, az adott irányban végzett mozgásformák hatására jobb vagy rosszabb lesz-e. "Ez alapján adok neki olyan személyre szabott házi feladatot, ami a panaszait csökkenti" - fogalmazza meg Ágota a leglényegesebb elemét a McKenzie-nek, hiszen mint mondja, az óránként elvégzendő, maximum egy-egy perces gyakorlatokon áll vagy bukik a terápia sikere. "Tényleg csodálatos eredményeket lehet elérni a tornával, de csak akkor, ha a beteg együttműködik. Az első időkben a kontroll is szigorúbb, naponta ellenőrizni kell, hogy a gyakorlatok tényleg hatékonynak bizonyulnak-e, vagy esetleg változtatni kell rajtuk. A cél a páciens függetlensége hosszú távon, hogy a felügyeletem nélkül is képes legyen a begyakorolt mozdulatsorokkal úrrá lenni panaszain, később pedig képes legyen időben felismerni, ha megint elkezdenének beszűkülni a mozgásai" - magyarázza.

Egy szemléletes példa

Ha a csigolyákat és köztük a porckorongot hamburgernek képzeljük, úgy érthetjük meg az egyirányú mozgás lényegét, mint amikor a hamburgert egy irányból összenyomjuk, és a hús egyszerűen kicsusszan belőle - akár a porckorong a csigolyák közül. Ezt "tornáztatja" vissza a McKenzie-torna.

A kezelés rendkívül hatékony a kiújuló fájdalmak megelőzésében, ráadásul e módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. "Volt már olyan betegem, akit a férje tett fel a kezelőasztalra, olyan fájdalmai voltak. A kezelés után végül lábon jött le a padról. Egy hét múlva lett volna a műtétje, de adott egy esélyt ennek. Végül nem kellett megoperálni" - meséli büszkén a gyógytornász.

A javulás első jeleit már egy-két alkalom után érezni lehet, de a teljes gyógyulás a probléma kiterjedtségétől függ. A torna elemeit sosem szabad szakember felügyelete nélkül végezni, hiszen vannak bizonyos kontraindikációk is, amiket ki kell zárni a kezelés előtt. Ilyenek a különféle a gyulladásos betegségek, a tumoros megbetegedések és a súlyos csontritkulás is.Kihez fordulhat, ha fáj a háta?

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, és erről bizonyítvánnyal rendelkeznek. Mielőtt terapeutához fordul, olvasson a módszerről bővebben a Magyarországi McKenzie Intézet honlapján: http://www.mckenziemodszer.hu, és ajánljuk a népszerű videómegosztó témába vágó videóit is, ahol képet kaphat arról, milyen jellegű mozgásokra, fogásokra számíthat a kezeléseken!

Névjegy: Regős Ágota

A Regős Gerincklinika gyógytornásza, manuálterapeutája. 1993-ban végzett az Egészségügyi Főiskola gyógytornász szakán. A diploma kézhezvétele után az újpesti Árpád Kórház baleseti sebészeti osztályán dolgozott, majd az otthoni szakápolás területén helyezkedett el. Magánpraxisában is fogadja betegeit, elsősorban gerincproblémákat kezel manuálterápiával, McKenzie-módszerrel és kinesiotapinggel. Weboldala: www.reg-med.hu/agi.html, www.facebook.com/regos.gerincklinika
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag