Akik a nap nagy részében ülnek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A legújabb felmérések szerint az idősebb nők az ébren töltött óráik nagyjából kétharmadában inaktívak, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak úgy ülnek egy helyben.

Bár a felmérésben részt vett nők napjuk nagy részében inaktívak voltak, rövidebb időkre felkeltek, hogy egy-két napi teendőt ellássanak. "Ez csak az első része egy nagyobb tanulmánynak, és ebben az esetben csak az aktivitást és az ülő életmódot vizsgáltuk meg - nyilatkozta Eric Shiroma, a Brigham and Women's Kórház kutatója - Vannak szakértők, akik szerint a hosszú ideig tartó ücsörgés káros lehet, ezért azt ajánlják a pácienseknek, hogy félóránként álljanak fel, és csináljanak valamit, de arról már viszonylag kevés adatunk van, hogy valójában mennyi időt töltünk ülve, milyen gyakran állunk fel, és hogy mindez pontosan hogyan befolyásolja az egészségi állapotunkat."
A korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy minél többet ül valaki naponta, annál nagyobb az esélye a krónikus egészségügyi problémák, például a szívbetegségek, a diabétesz, és a daganatos megbetegedések kialakulására. A mostani felmérésben 7000, átlagosan 71 éves nő vett részt. A nők hét napon keresztül egy-egy lépésszámlálót viseltek, ami segített nyomon követni a mozgásukat. A nők csak az ébrenlétük alatt viselték a szerkezetet, ami naponta átlagosan 15 órát tett ki.

Az idősebb nők még hajlamosabbak a sok ücsörgésre

Az idősebb nők még hajlamosabbak a sok ücsörgésre


Az eredmények szerint a nők átlagosan a napjuk 65,5 százalékát töltötték tétlenül (ez 9,7 órát jelent). Ennek ellenére óránként átlagosan kilencszer minden nő megmozdult, még akkor is, ha csak rövid időre, hogy valamilyen kisebb teendőt elvégezzen. Az idősebb és túlsúlyos nők esetében a tétlenséggel töltött időszakok aránya magasabb volt, és az ő esetükben ritkább volt az ilyen rövid, mozgással töltött epizódok előfordulása is.

"Természetesen azt nem tudjuk, milyen tevékenységet végeztek a nők az aktív időszakokban, de ennek ellenére is meglepő, hogy az idős résztvevők ilyen gyakran felpattantak, hogy elvégezzenek bizonyos kisebb teendőket - nyilatkozta Shiroma - Most már csak arra kell rájönnünk, hogy van-e különbség a között, ha valaki 5-10, vagy 30 percig van nyugalmi helyzetben?" Shiroma szerint a kutatás mostani, első fázisában még nem tudták, hogy a vizsgált nők dolgoztak-e még, vagy sem, és az sem teljesen világos, hogy az eredmények férfiak esetében is hasonlóak lennének-e. A kutatás részletes leírása a Journal of the American Medical Association című tudományos szaklap december 18-ai számában került publikálásra.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag