11 dolog, ami tönkreteheti mosolyát

Mit érdemes kerülni?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lukács Anikó

  Ízek és Érzések

fog, rágógumi, fogápolás, mosoly

Mindenki szeretné, ha mosolya ragyogó lenne. De, ha fogainkat rendesen mossuk, és a fogorvost is rendszeresen látogatjuk, még akkor sem biztos, hogy mindent megtettünk fogaink épségét illetően.

Íme, néhány tényező, mely rossz irányba befolyásolja fogaink és ínyünk egészségét, így komoly akadályt állítva ragyogó mosolyunk útjába.

Energiaitalok
Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbek a különböző energiaitalok, de nem a fogaink számára. Tudományos kutatások ugyanis kimutatták, hogy ezeknek az italoknak a pH szintje fogerózióhoz vezethet, mely a fogzománc kopását eredményezi. Továbbá, igen magas cukortartalmúak, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

Cukor
A cukor a fogak talán egyik legnagyobb ellensége, számos fogprobléma okozója. A cukorban lévő sav megtámadja a fogzománcot és ez fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz, valamint a fogak elvesztéséhez vezethet. Ha cukrot vagy cukros ételt ettünk, ne hagyjuk sokáig fogainkon, érdemes minél hamarabb fogat mosni, vagy fogselymet használni, ezzel valamennyire sikerül elkerülni a károsodást.

Bor
Borivók figyelem! A rendszeres borfogyasztás károsítja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét. De mégsem kell lemondanunk a borfogyasztásról! Borivás után legalább egy fél óráig ne öblítsük és mossuk le vízzel fogainkat, így megakadályozhatjuk a fogzománc sérülését.

Palackos víz
A legtöbb palackozott víz nem tartalmaz az egészséges mennyiségnek megfelelő fluoridot, mely segíti megőrizni a fogak épségét és egészségét. Ezáltal a fogak idő előtt romlásnak indulhatnak. Érdemes a palackozott vizek címkéjén elolvasni és ellenőrizni annak fluoridtartalmát.Forró italok
A forró ital lehet az egyik oka a kopott fogaknak. A fekete tea, valamint a kávé folt elősegítő tanninokat tartalmaz, mely egy durva, foltos felületet képez a fogzománcon, amely megtartja a bomlástermelő baktériumokat a fogakon. Ezért ezeket az italokat csak mértékkel fogyasszuk, és igyunk minél több vizet.

Üdítők
Az üdítőitalok csordultig vannak cukorral, ami komoly fogszuvasodást és ínyfertőzést okozhat. Ezeket az italokat inkább szívószállal fogyasszuk és rágjunk cukormentes rágógumit utána, hogy semlegesítsük a savakat.

Citrusfélék és savas élelmiszerek
Bár a citrom, grépfrút és a citrusos gyümölcslevek nem közvetlenül okoznak üreget a fogon, mint például az üdítőitalok, tartalmaznak savakat, amelyek roncsolják a fogzománcot, gyengítve ezáltal a fogakat. A fogmosás illetve a cukormentes rágógumi ezen ételek elfogyasztása után is segíthet.

Cukorbaj
A cukorbaj csökkenti a szervezet ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, így komoly kockázati tényező az ínybetegségek kialakulásában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, segíthet a bajok elkerülésében.

Dohányzás
A cigaretta sárgítja a fogakat és károsítja az ínyt, de ennél sokkal károsabb hatása is van. Okozhat torok-, tüdő- és szájrákot, és halálhoz is vezethet. A kátrány egy káros réteget képez a fogon, ami fogínygyulladást, fogszuvasodást, a későbbiekben pedig akár a fogak elvesztését is eredményezheti.

Szájszárazság
A szájszárazság nem csak kellemetlen, de rossz hatással is van fogainkra. Ugyanis a nyál lemossa a szuvasodást okozó baktériumokat és semlegesíti a káros savakat. Igyunk sok vizet, rágjunk cukormentes rágógumit, használjunk fluoridos fogkrémet. Amennyiben ez a probléma gyakran előfordul, keresse fel háziorvosát.

Fogyókúra
A korlátozott táplálkozás és a rossz étkezési szokások vitaminokat vonnak el szervezetünktől, melyek befolyással vannak mosolyunkra is. Különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folsavat, B-vitamint, fehérjét, kalciumot és C-vitamint vigyünk be egy nap, melyek mindegyike elengedhetetlen az egészséges fogakért és ínyért. A szegényes táplálkozás emellett hatással van az immunrendszerre is, melynek legyengülésével számos megbetegedésnek és fertőzésnek tesszük ki szervezetünket.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag