Alkohol és kávé: szívritmuszavart okozhat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Két, nemrégiben közzétett tanulmány szerint heti több mint tíz, átlagos alkoholtartalmú ital vagy napi több mint négy erős kávé fogyasztása növeli a szívritmuszavar előfordulásának kockázatát.

Ingervezető rendszer

Ingervezető rendszer
Az alkohol és a koffein ugyanis pitvarfibrillációt okoz, amely nagymértékben növeli a stroke, a szívroham és egyéb szívbetegségek kockázatát.

Az első kutatás 8830 személy követésével zajlott; az eredmények azt mutatták, hogy akik több mint tíz átlagos alkoholtartalmú italt (azaz 15 egységet) fogyasztottak el egy héten, azoknál öt éven belül 80 százalékkal nőtt a megbetegedés veszélye. (Egy egység körülbelül 1 dl bor, 3 dl sör vagy 3 cl tömény ital alkoholtartalmának felel meg.)

  A norvég Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint a férfiak legfeljebb 21, a nők legfeljebb 14 egységnyi alkoholt fogyasszanak hetente.

  Inger Ariansen, az Oslói Egyetemi Kórház orvosa, a kutatás vezetője szerint 10 átlagos ital elfogyasztása jelenti a határt a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázata szempontjából.

 

Szívbillentyű- elégtelenség

Szívbillentyű- elégtelenség
A második vizsgálatban a Modenai Egyetem kutatói azt találták, hogy napi több mint négy erős presszókávé fogyasztása növeli az arritmiák veszélyét olyanoknál is, akiknek nincs szívbetegségük - még akkor is, ha egyébként egészségesen táplálkoznak.

  Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvosigazgatója elmondta, hogy a javasolt alkoholmennyiséget a májkárosodás és egyéb ártalmak szempontjából határozták meg, de kétségtelen, hogy egyesek érzékenyebbek az alkohol szívre kifejtett hatásaival szemben, akiknél a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával kell számolni. Hozzátette: nem tudott róla, hogy bizonyítékunk lenne a fokozott kávéfogyasztás hasonló veszélyeire, de, mint elmondta, nem lepné meg, ha így lenne.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag