A pajzsmirigybetegséget is meg lehet előzni

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A hormonális betegségek kezelése odafigyelést és türelmet igényel beteg és orvos részéről egyaránt. Prof. Balázs Csaba endokrinológus szerint a laboreredmények mellett figyelembe kell venni az egyedi eltéréseket is

Melyek a leggyakoribb panaszok, milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A hormonális betegségek közt elsőként talán a pajzsmirigy rendellenességeit emelném ki, mely hazánkban, különösen nők körében fordul elő gyakran. A pajzsmirigy betegségei számtalan tünetet produkálhatnak, melyek kapcsán a betegek gyakran csak évek múlva kerülnek a megfelelő szakemberhez. Szülés után gyakori a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, mely többek közt depresszióhoz hasonló panaszokat is okozhat. Emellett számos egyéb, "hétköznapi" probléma hátterében is állhat pajzsmirigy-elváltozás. Ilyen például a tartós fáradékonyság vagy épp idegesség, a túlzott mértékű hízás, fogyás, hajhullás vagy meddőség, hogy csak a leggyakoribb panaszokat említsem.

Milyen tapasztalatai vannak a hormonális betegségek kezelésével kapcsolatban?


A hormonrendszer bonyolult szerkezet, az eltéréseit sem értékelhetjük pusztán feketén-fehéren. Bizonyos hormonok szintje például napszakonként is eltérő lehet, ezért tartom fontosnak, hogy ne csak a laboreredményekre hagyatkozzunk a diagnózis felállítása során. Fontos, nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva közelítsük meg a háttérben álló okok feltárását. A pajzsmirigybetegségekről is kimutatott, hogy jelentős részük autoimmun eredetű. Tehát nem egyetlen szerv, hanem a szervezet betegsége. Vizsgálni és gyógyítani ezért az egész embert kell.

Hogyan zajlik az első vizsgálat?

A vizsgálatra érkező páciensekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében.
Az endokrinológus szerint tudatos életvitellel megelőzhetőek a pajzsmirigy betegségek

Az endokrinológus szerint tudatos életvitellel megelőzhetőek a pajzsmirigy betegségek

Amennyiben pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, ultrahangos vizsgálatot végzek, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai:megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte. Vérvizsgálattal ellenőrizzük a szükséges hormonszinteket, immunológiai teszteket végzünk, majd a vizsgálati eredmények és a beteg panaszainak függvényében döntök a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról. A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk vagy módosítjuk a terápiát.

A betegség kezelése kapcsán szót kell, hogy ejtsünk a megelőzésről is. Tehetünk-e valamit azért, hogy a pajzsmirigy egészségét megőrizzük?

A megelőzés rendkívül fontos. A primer prevenció célja, hogy a betegség kialakulást megelőzzük. Célszerű tudnunk, hogy a családban endokrin, illetve immunológiai betegség előfordult-e. Amennyiben igen, akkor az évenkénti ellenőrzés - nem csak laboratóriumi vizsgálat - indokolt. Kerülni kell az endokrin és immunrendszerre káros, ún. EDC (endocrine disrupter chemicals) anyagokat. A megelőzés érdekében az étrendben is a mérgező anyagok - elsősorban a műanyagban tárolt ételek és a teflon bevonatú edények használatának - kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni.
A friss zöldségek, primőrök számos vegyi anyagot, rovarirtószer maradványt hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt! A dohányzás elhagyása is fontos, ugyanis a dohányzók között ezek a betegségek lényegesen gyakoribbak és súlyosabbak. A szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulást segíthetik a komplex egészségmegőrző terápiák: a wellness, szauna kezelések és a szabad gyökfogók (szelén, E-vitamin) kiegészítő alkalmazása.

Tudjon meg mindent a pajzsmirigy betegségekről

Betegséglexikonunkban összegyűjtöttük a pajzsmirigy-alulműködés és a pajzsmirigy-túlműködés tüneteiről, diagnózisáról, kezeléséről szóló legfontosabb információkat.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag