FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Ezért alakult ki a szex

Egy, a Proceedings of the Royal Society című tudományos szaklapban publikált új-zélandi kutatás megerősíti a feltételezést, mely szerint az "önző" gének azért ösztönözték az embereket a párzásra, hogy megfertőzhessenek más génállományokat is.

Vajon miért van szükség a szexualitásra? Vannak, akik azt mondják, hogy azért, mert örömet okoz, de evolúciós szempontból ezt az aspektust csak jóval az után kezdték figyelembe venni, hogy az egyének közti gén-összekeveredés (ami később az utódot eredményezi) folyamatának elmélete felmerült.  

Mindent a szexről!

További érdekességeket, tanulmányokat olvashat a szexről és a szexualitásról szex rovatunkban!

Az önző, vagy parazita gének azok a gének, amik ellent mondanak Mendel az öröklődésre vonatkozó törvényeinek. Ezek a törvények azt írják le, hogy melyek azok a tulajdonságok, amik szükségszerűen egyik generációról a másikra szállnak. A gyakori szexuális reprodukciónak köszönhetően az önző gének az utódokban felülreprezentáltak lesznek. Ráadásul nincsenek is gazdájuk hasznára, mivel csak a saját túlélésüket tartják szem előtt.

Az önző géneket sokan sokféleképpen tanulmányozták már, és a biológusok és genetikusok rengeteget tudnak az evolúciójuk hátterében álló molekuláris folyamatokról. Arról azonban csak keveset tudunk, hogy milyen hatással vannak a gazdaszervezetükre. Ezt szerették volna megvizsgálni közelebbről is az Auckland Egyetem tudósai.

A gének valóban képesek befolyásolni a szexuális szokásokat

A gének valóban képesek befolyásolni a szexuális szokásokat

Az új-zélandi tudósok megvizsgálták az elméletet, ami azt állítja, hogy mivel az önző gének csak különböző partnerekkel folytatott szexuális kapcsolatok útján tudnak terjedni, a géneknek előnyös lenne, ha a promiszkuitás (szabad szerelem) még jobban elterjedne.

A tudósok a Homing endonukleáz gének (HEG-k) néven ismert géncsaládot tanulmányozták egy Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfajban, amit sütésnél, borkészítésnél és sörfőzésnél is használnak már évezredek óta. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a HEG úgy képes más géneknél jobban elterjedni a génállományban, hogy "egyoldalú gén-konverziós eseményt", más néven homingot vált ki, így sokkal nagyobb számban öröklődik tovább az utódba, mint a többi gén.

E nélkül az egyoldalúság nélkül a gén a mendeli törvények szerint öröklődne, vagyis 50 százalék esélye lenne az utódba való továbböröklődésre. Az egyik HEG azonban a mendeli 50 százalék helyett akár 75-90 százalékos valószínűséggel is képes továbbörökíteni magát. "A HEG-k rendkívül gyorsan el tudnak terjedni egyes fajokban, ezt mikrobákkal és rovarokkal végzett kutatások során igazoltuk" - állítják a kutatók.

A legfontosabb felfedezés, hogy HEG-k önző gének, és nem jóindulatúak, mivel a gazdaszervezet számára semmiféle előnnyel nem jár, hogy a génállományában hordozza őket. A tudósok megvizsgálták azt is, miként hatnak a HEG-k a szexuális viselkedésre. "Mivel az önző gének szexuális úton tudnak terjedni, bármelyik gén, amelyik fokozni tudja a gazdaszervezet szexuális aktivitását, előnyben lehet a többivel szemben." - fogalmaztak a szakemberek.

Érdekes módon a tudósok adatai szerint a gének valóban képesek befolyásolni a szexuális szokásokat, bár a mostani vizsgálatok során nem vizsgálták meg a jelenség hátterében húzódó mechanizmusokat.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag