6 betegség, 6 étrendi ajánlás

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyógyszerek mellett ma már egyre nagyobb szerepet kap az egészséges étrend és az alternatív gyógymódok alkalmazása is az egyes betegségek, egészségügyi problémák kezelésében. Nézzünk néhány általános problémát és természetes megoldásukat!

A komplementer medicina fogalma egyre inkább kezd elterjedni hazánkban is, mely a hagyományos klinikai orvoslás mellett az egyéb alternatív módok alkalmazását is figyelembe veszi. A különböző egészségügyi problémák kezelésében fontos szerep jut az egészséges, teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is, mely zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedik. Nem is gondolnánk, hogy a megfelelő étkezés mennyi mindenre lehet gyógyír! Nézzünk hát néhány általános egészségügyi problémát, melyekben a táplálkozás fontos szerephez jut!

Stressz

Mai rohanó világunkban sajnos egyre több probléma vezethető vissza a tartós stresszre. A sok munka, az otthoni és a munkahelyi megfelelés, és a családról, a gyerekekről való gondoskodás állandó nyomást gyakorolhat ránk, de egy váratlan kellemetlenség, vagy plusz munka is stresszel járhat. Ha ez a nyomás tartósan jelen van életünkben, fontos, hogy idegrendszerünket ne ingereljük csípős, fűszeres ételekkel, koffeinnel, alkohollal, mert ezek a tünetek fokozását eredményezhetik. Ugyanakkor fontos a sok folyadékfogyasztás, a nyugtató gyógyteák alkalmazása, valamint a mozgás is, mellyel a feszültség nagy része könnyen levezethető.

Fejfájás

A fejfájás sokszor mindenféle előjel nélkül tör ránk, és sokszor a fájdalomcsillapítók használata a leggyorsabb, leghatékonyabb megoldás ilyenkor. A sok folyadék, lehetőleg víz fogyasztása ebben az esetben is áldásos lehet, valamint lélegezzünk mélyeket, és menjünk ki egy pár percre a friss levegőre.Felfázás

A felfázás problémája sok nőt érint, főként a téli, hideg, nyirkos időszakban. Ilyenkor étkezésünkben kerüljük a sót és a cukrot, melyek megterhelik a vesét, valamint a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat, ilyenek a húsok, kagyló, tojás, földimogyoró, dió, kenyér, reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok, lekvárok. Emellett fontos a fokozott folyadékfogyasztás, a tőzegáfonya tea például kifejezetten ajánlott.

Köszvény

A köszvény megfelelő étrenddel kiválóan kezelhető. Kerüljük a magas húgysav-tartalmú ételek fogyasztását, valamint a zsíros ételeket és az alkoholt. Igyunk naponta 3 l folyadékot, és fogyasszunk kevesebb fehérjét, valamint vörös húst és belsőséget.

Csontritkulás

A csontritkulás súlyos esetben sajnos már nem gyógyítható, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani megelőzésére, főként a nők esetében, ugyanis a csontritkulás sokszor a menopauza velejárója. Fontos a kalciumban gazdag étkezés, így a tejtermékek, sajtfélék, a dió, a szardínia, valamint a brokkoli fogyasztása is. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás szinte elengedhetetlen, főként a hát, a karok és a lábak esetében, ahol a csontritkulás a leggyakrabban támad.

Menopauza

A menopauza sok nő életét megnehezíti. A felboruló hormonháztartás sokszor kellemetlen tüneteket képes produkálni, mely mindenkire más hatással van. Ilyenkor a szervezet kevesebb kalóriát igényel, így a zsíros ételeket igyekezzünk kerülni, és részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, halféléket, hiszen a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezet nehezebben hasznosítja. Ha lehet, válasszunk biotermesztésű alapanyagokat, melyek tápértéke sokkal magasabb. A rendszeres mozgással szintén fontos, de semmiképpen se terheljük túl szervezetünket!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag