Amikor lebénulunk az alvástól

Szorongást okoz az alvási bénulás
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

stressz, szorongás, alvás, alvási bénulás

Az álomba merüléskor vagy ébredéskor tapasztalható alvási bénulást gyakran élénk érzékszervi hatások kísérik, amelyek akár összetett hallucinációs élményt és félelmet is előidézhetnek.

Vannak, akik mindössze egyszer élik át, míg másoknál rendszeres, akár napi élmény. A kanadai Waterloo Egyetem munkatársai, James Allan Cheyne és Gordon Pennycook arra kerestek választ a Clinical Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent értekezésükben, hogy milyen tényezők társíthatóak az alvási bénuláshoz kapcsolódó kellemetlenségekhez.

A kutatók internetes kérdőívet és e-mailes utánkövetést alkalmaztak 293 fős mintán. Több változó segítségével állapították meg az alvási bénulás okozta szorongás mértékét, a közvetlenül utána érezhető beszűkült tudatállapottól kezdve a másnapi rágódásig. A kanadai szakértők a szorongás mértékét az alvási bénulásos esetek jellemzőihez társították. Az eredmények szerint például minél jobban félt valaki az alvási bénulás során, annál nagyobb feszültséget okozott számára az eset a későbbiekben.

A kutatók szerint az alvási bénuláskor tapasztalt érzékszervi élmények előre jelezhetik a későbbi szorongás mértékét. A fenyegetettség vagy támadástól való félelem - például idegen jelenlétének hallucinációja a szobában, mellkasi szorítás, esetleg légzési nehézség - esetén valószínűbb a feszült utóhatás. Az egyensúlyért felelős szervrendszert érintő élmények, úgymint a lebegés, az esés vagy a testen kívüli érzet ugyancsak erősebb szorongással járt együtt.Cheyne és Pennycook úgy véli, hogy az alvási bénulás idején átélt érzékszervi élmények súlyosbíthatják az emberek félelmét, afféle visszacsatolási hurkot létrehozva ezáltal - a későbbiekben ugyanis már az emlékek is nyomasztóvá válnak. Az esetek után tapasztalt szorongás olyan személyes tényezőkkel is összefüggést mutat, mint a gondolkodási minta, a negatív érzelmekre való érzékenység vagy a természetfölötti erőkben való hiedelem. Azok, akik természetfölötti jelentőséget tulajdonítottak az alvási bénulásnak, ugyancsak erősebb szorongásról számoltak be. Az elemzésre hajlamos gondolati struktúrájú egyének azonban lényegesen kevésbé aggódtak.

A friss kutatás tehát a helyzettől és a személytől függő tényezőket is figyelembe vette, fontos eredményül szolgálva egy eddig még feltáratlan területen. A vizsgálatban résztvevők egy része nehezményezte, hogy az orvosok nem tulajdonítanak jelentőséget az alvási bénulással kapcsolatos félelmüknek. "Az alvási bénulás kutatása dollármilliárdokban mérhető hasznot hozhat, mert a hozzá kötődő szorongás baleseteket, betegségeket és munkateljesítmény-csökkenést eredményezhet" - jegyezték meg a kutatók.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag