Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték

Tériszony, pánikrohamok, szociális fóbia: egyre terjednek a beteges félelemmel járó jelenségek, és nagy részüket az érintettek eltitkolják. Pedig az ilyen problémák általában különösebb erőfeszítések nélkül is jól kezelhetők. Minderre most a szakértők új terápiás útmutatót javasolnak.

A szív hirtelen dobogni kezd, a száj kiszárad, a térdek elgyengülnek. A pánikrohamok hirtelen törnek elő, az éjszakai ügyelet hiába jön ki, a kardiológiai őrzőben hiába vizsgálják a pácienst. A legkülönbözőbb EKG-vizsgálatok sem mutatnak ki szívpanaszokat. Hogy pánikrohamról van szó, az sokszor csak később derül ki, amikor az egészségügyi ellátórendszernek szinte már minden fokát végigjárta a beteg. Ezen akarnak most változtatni az orvosok. Berlinben pszichiáterek, pszichoterapeuták, általános orvosok és önsegítő egyesületek képviselői hívták fel a figyelmet a problémára, és egyben megoldást is kívántak adni rá.
"A félelem hozzátartozik az élethez, védőfunkciója van" - mondta a Spiegel Online-nak nyilatkozó Peter Falkai, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem pszichiátriai és pszichoterápiai klinikájának igazgatója. Ám a félelem, akár a többi érzelem, képes úgy fejlődni, hogy beteggé tegyen - fűzte hozzá a pszichiáter.

A probléma nem egyedi. A felnőtt lakosság egészségét felmérő tanulmány (DEGS) szerint évente minden hetedik német polgár beteges félelemmel küszködik. A leggyakoribbak a speciális fóbiák, így az állatoktól, vértől való félelem, a tériszony. Valamilyen specifikus félelem a németek tíz százalékát érinti. Hat százalékuk pánikzavarokkal küszködik, 2,7 százalékuknál valamilyen szociális fóbia mutatkozik. Két százalékuk, azaz minden ötvenedik pedig generalizált szorongásban szenved, vagyis a mindennapi élet legkülönbözőbb jelenségei kiválthatják negatív reakcióikat.

Bár a leggyakoribb problémák közé tartoznak, nagyon jól gyógyítható betegségek ezek - véli Borwin Bandelow göttingeni pszichiáter. A páciensek hetven százalékánál már az első kezelés után javulás mutatkozik. A specifikus problémák jelentős része pedig már az első öt kezelés után csökkenő mértékben okoz problémát.

A német szakértők ezért most összeállítottak egy 275 oldalas munkát, amely az új irányvonalakat és útmutatókat igyekszik összegezni a pánikbetegségekkel, szorongásos tünetekkel kapcsolatban. Annyi kutatást végeztek, hogy sztenderdizálni lehetett a kezelési javaslatokat, de ezek a terápiás eredmények nem voltak elég széles körben ismertek, így a betegek nem profitálhattak belőle - magyarázta a Spiegelnek Sebastian Rudolf, a Német Viselkedésterápiai Szövetség képviselője.

Hat éven át húsz szakmai társulat, egyesület és szervezet gyűjtötte a tudományos adatokat a terápiákról. Így a fóbiák és szorongásos betegségek körében óriási mennyiségű adatot elemeztek ki. Ezek után dolgozták ki az útmutatót, amely első lépésként minden esetben a kognitív viselkedésterápiát ajánlja. Ennek hatékonyságát számtalan tanulmány és beszámoló támasztja alá. Csak ha ezt elutasítja a beteg, illetve nem állnak rendelkezésre ehhez a feltételek, akkor érdemes az analitikus, mélypszichológiai pszichoterápiát alkalmazni.

Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték (Fotó: Europress)

Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték (Fotó: Europress)


A kognitív terápia (erről a magyar Semmelweis Egyetem honlapján részletesen lehet olvasni) azonban mindenképpen előnyösebb - hangsúlyozzák a német szakértők. Amint azt a magyar egyetemi honlap is hangsúlyozza: a "kognitív viselkedésterapeuták abban segítik pácienseiket, hogy felismerjék és megváltoztassák hibás, torzított gondolkodási folyamataikat". Ennek első lépése, hogy "felismerjék azokat a gyakran visszatérő negatív automatikus gondolatokat, melyek a legkülönbözőbb szituációkban megjelennek, és minduntalan negatív érzelmeket eredményeznek".

A német kutatóknak a csoportterápiák eredményességéről nem sikerült elég adatot gyűjteniük, ami meglepő, hiszen irdatlan mennyiségű információt dolgoztak fel. Ugyanakkor megjegyzik, hogy ezek az egyéni kezeléseket jól kiegészíthetik.

A szakértők egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy a mostanában terjedő internetes terápiák sikeresek lehetnek. Az eljárás szerintük etikailag is vitatható. Ám a személyes találkozók közötti szünetekben segíthetnek az efféle megoldások is.

Ami a gyógyszereket illeti, az orvosok eddig főleg a benzodiazepineket, az akár függőséget is okozó altatókat vetették be szorongás ellen (Németországban az esetek felében). Ám ezekről a szakértők most egyértelműen lebeszélik a kezelőorvosokat. Helyettük speciális antidepresszánsokat ajánlanak első helyen, amelyek ráadásul a pszichoterápiát is segíthetik.

A most elkészült szakmai ajánlás "nem szakácskönyv", tehát nem kell szigorúan követni az útmutatást - magyarázta Jürgen Matzat, a Német Önsegítő Csoportok Munkaközösségének részéről. Inkább egy korridorra, folyosóra utalnak, ahol a terapeuták a betegeikkel konzultálva együtt mozoghatnak - tette hozzá.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag