Anorexiát okoz az új baba?

Rázza a fejét, ha enni adnak neki
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

anorexia, evés, anorexia nervosa

Felháborodott szülők és aktivisták anorexiára való buzdítással vádolnak egy babagyártó céget, mivel az a közelmúltban egy olyan babát dobott piacra, amely nem hajlandó enni, és ha tulajdonosa egy kanállal közelít felé, a baba összeszorított szájjal rázza a fejét.

A titok nyitja a kanálban rejlik, amelybe egy mágnest rejtettek, így közeledtére automatikusan bezárul a baba szája, ám a trükkös kislányok mindezt kijátszhatják, ha a kanalat megfordítják, és úgy érintik a baba szájához.

Anorexiát okozhat az új baba? (Fotó: Europress)

Anorexiát okozhat az új baba? (Fotó: Europress)

A spanyol gyártók azzal érvelnek, hogy a Nenuco baba segít a gyerekeknek megérteni, milyen frusztrációkat okozhat az etetés a hétköznapi élet során, és milyen fontos az, hogy megfelelő módon etessük a kisgyerekeket.

A tiltakozók szerint azonban egészen másról van szó, a baba ugyanis tudat alatt azt az üzenetet közvetíti a vele játszó kislányoknak, hogy ők se egyenek. Egy a gyermekek és fiatalok egészségügyi érdekeit védő szervezet, a YoungMinds szakértője, Leaman Chris szerint ez a baba károsan befolyásolja a kislányok gondolkodásmódját azáltal, hogy helytelen hozzáállást mutat az ételek felé. Egy másik szervezet álláspontja szintén az, hogy nem szabadna a nem evést normális viselkedésként beállítani, mert ezzel valójában az anorexiát reklámozzák a kislányok körében.

Nikki Jeffrey, a baba angliai forgalmazója azonban úgy véli, ez a játék csupán azt mutatja be, mennyire nem egyszerű dolog az anyák számára a gyermeküket megetetni, és ezáltal a kislányokat is a való élettel szembesíti, arról pedig szó sincs, hogy bárkit arra akarna buzdítani, hogy ő se egyen. Az ötlet alapja mindössze annyi volt, hogy a baba huncutkodik, nem akar rendesen enni, a kislányok pedig próbálják őt minden úton-módon rávenni arra, hogy kinyissa a száját, ugyanúgy, ahogy az anyukájuk tette velük annak idején. A baba emellett az egészséges táplálkozásra is bátorít, mivel a hozzá kapható ételek között gyümölcsök és zöldségek is találhatóak.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag