A magányosokra leselkedik az Alzheimer-kór

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Akik magányosnak érzik magukat, azok kétszer gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban - állítják holland kutatók. A hír különösen karácsonykor adhat okot arra, hogy mihamarabb keressünk társaságot!

Egy új kutatás jelentős összefüggést mutatott ki a kettő között. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a társas elszigeteltség, illetve a személyes kontakt hiánya magában hordozza az elbutulás és a szellemi hanyatlás fokozott kockázatát.
Az Amszerdami Idősek Felmérése rögzítette több mint 2000, a demencia tüneteit nem mutató ember egészségi és mentálhigiénés állapotát hosszú időn keresztül. Az egyedül élők közül minden tizediknél jelentkezett az értelmi leépülés három év elteltével, míg akiknek volt társuk, azok közül csak minden huszadiknál jelentkezett hasonló. Akik sosem házasodtak meg, szintén kevésbé tűntek hajlamosnak a betegségre, talán azért, mert az életmódjukból eredően nem érezték magukat magányosnak. Az elhagyatottság érzésével küzdők 13,4 százaléka betegedett meg, míg a többiek közül 5,7 százalék.Lehetséges, hogy maga az érzés már a hanyatlás jele, mely hátrányosan érinti a szociális képességeket, derült ki a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című folyóiratban megjelent összefoglalóból. Utalhat azonban a sérülékeny, érzékeny személyiségre is.

Az Alzheimer-kórról

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint. Az amszterdami felmérés következőképpen fogalmazott: "Az eredmények arra utalnak, hogy a magány érzése más tényezőktől függetlenül járul hozzá a demencia későbbi kialakulásához. Nem az objektív helyzet maga, hanem a társas kapcsolatok hiányának érzete az, ami fokozza a kockázatot."

Jessica Smith, a brit Alzheimer Szövetség tagja elmondta, bizonyítható, hogy a betegségre való hajlam csökkenthető testmozgással, helyes táplálkozással és a dohányzás elhagyásával. Dr. Simon Ridley, a Brit Alzheimer Kutatás munkatársa szerint a felfedezésnek komoly hatása lehet a társadalomra. "Továbbra is az életkor az elsődleges kockázati tényező, de a kutatásból az vonható le, hogy a magány érzése némileg fokozza a hajlamot. Ebben a szakaszban még nehéz lenne ok-okozati összefüggést felállítani, az érzés inkább lehet a demencia kezdeti szakaszának következménye, mint kiváltó tényező."
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag