Ezeknél az embereknél fordul elő gyakrabban a migrén

A migrén gyakoribb az alacsony jövedelműek körében - derült ki egy, a Neurology című lapban közzétett kutatásból.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a migrén az oka annak, hogy egyesek kevésbé teljesítenek jól az oktatási intézményekben és így a karrierjükben is kevesebbet érnek el, így aztán kevesebbet is keresnek, vagy éppen fordítva, aki keveset keres, az több stresszt él át és rosszabb egészségi állapotba kerül, ami növeli az esélyét a migrén kialakulásának.

A migrénről

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg. A roham általában havonta egy-négy alkalommal jelentkezik, és fél-egy napig tart, de ez egyénenként változó lehet. Van, akinél életében egyszer és van, akinél havonta többször is előfordul. A roham néhány órától akár három napig is tarthat. Émelygés, hányinger, hányás kísérheti. Bővebben itt olvashat róla.

Amint azt a kutatást vezető Walter F. Stewart, az észak-karolinai Sutter Health nonprofit egészségügyi szervezet munkatársa kifejtette, a vizsgálatok során arra derült fény, hogy az alacsony jövedelműek körében a migrén megszűnése ugyanolyan arányban fordult elő, mint a magasabb jövedelműek körében, ami vagy azt jelenti, hogy a jövedelemnek nincs köze a fejfájáshoz, vagy azt, hogy a migrén kialakulása más tényezőktől függ, mint a megszűnése.

A vizsgálat során 162 705 tizenkét éves és annál idősebb személyt kísértek figyelemmel, akiktől megkérdezték, van-e migrénjük, ha igen, milyen idős koruk óta, illetve, hogy mennyi a háztartásuk jövedelme. Összességében az derült ki, hogy az alacsony jövedelem és a migrén között összefüggés áll fenn, hiszen például a 25-34 éves nők körében a magas jövedelműek közül 20 százalék, a közepes jövedelműek közül 29 százalék, az alacsony jövedelműek közül pedig már 37 százalék szenvedett rendszeresen a kínzó fejfájástól, férfiaknál pedig ugyanebben a korcsoportban ezek az arányok 5, 8, illetve 13 százalék voltak.Amint arról Stewart beszámolt, úgy tűnik, az alacsonyabb jövedelműek körében azért több a migrén, mert több embernél alakul ki ez a betegség, nem pedig azért, mert náluk hosszabb ideig tartana ez az állapot, vagyis az, hogy a migrén mennyire tartós, nem függ az illető jövedelmétől.

A tanulmány készítői abban bíznak, hogy az új felismerések talán egy lépéssel közelebb viszik a szakembereket annak kiderítéséhez, hogy miként lehetne megelőzni a migrén kialakulását, milyen megelőző lépéseket lehetne tenni, hogy minél kevesebbeknél jelentkezzen ez a kellemetlen, gyötrő fejfájás.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag