Kár színlelni a kisgyerekek előtt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A mindössze 18 hónapos babák is észreveszik, ha a kimutatott érzelmek nem illenek az adott helyzethez, például hamisnak bélyegzik a játék kapásakor vágott szomorú arcot.

Az eredmények alapján ugyanakkor a szomorúság érzékelésére adott azonnali reakciónak evolúciós oka van, és segíti az egyének közötti interakciót. A másfél éves gyerekek is tudják, ha a szüleik nem mondanak igazat. "Kutatásunkból kiderül, hogy a csemetéket nem lehet meggyőzni arról, hogy valami, ami fájdalmas, örömet okoz" - magyarázta a vizsgálatot koordináló Diane Poulin-Dubois professzor, a kanadai Concordia Egyetem munkatársa.
"A felnőttek gyakran próbálják megvédeni a gyerekeket az érzelmi feszültségtől úgy, hogy boldog arcot vágnak egy negatív tapasztalat nyomán. A babák viszont tudják az igazságot: már 18 hónaposan képesek megállapítani, milyen helyzethez milyen érzelmek illenek" - tette hozzá a szakértő.

A gyerekeket nem lehet hamis érzelmekkel becsapni

A gyerekeket nem lehet hamis érzelmekkel becsapni


Az elmélet tesztelésére Poulin-Dubois professzor kollégájával, dr. Sabrina Chiarellával 92, 15 és 18 hónap közötti gyermeket vizsgált meg laboratóriumi körülmények között. Megfigyelték, amint egy színész néhány jeleneten keresztül pantomim segítségével különböző szituációkat mutat be, s érzelmi reakciókkal kíséri azokat.

Az egyik jelenetben például a színész szomorú arcot vágott egy játék kapásakor, míg egy másikban pedig úgy tett, mint aki beüti az ujját, és ennek megfelelően reagált. A 15 hónapos porontyok válasza nem tért el lényegesen, hiszen valamennyi szomorú arckifejezés empátiát keltett bennük. Ez arra enged következtetni, hogy az arckifejezés és az érzelmi válasz összefüggésének felismerése ekkor még nem fejlődött ki.

A 18 hónapos babák viszont felismerték, hogy mikor nem illik az érzelmi reakció az adott helyzethez. Ők több időt töltöttek az arc tanulmányozásával, és hajlamosak voltak a külső szemlélőre nézni, hogy megbízható forrást találjanak.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag