Ezért kell aludni egyet a döntéseinkre!

Francia kutatók vizsgálatai rávilágítottak, hogy agyunk sokkal aktívabb olyan pillanatokban, amikor nem számítanánk rá.

Tudományos tévhit, hogy agyunk "kikapcsol" alvás közben, az új vizsgálati eredmények viszont arra mutatnak rá, hogy agyunk alvás közben is képes bonyolult külső ingereket feldolgozni és még döntések meghozására is képes. Az erről készült tanulmány a Current Biology szaklapban jelent meg.
A párizsi École Normale Supérieure tudósai egy olyan vizsgálatot dolgoztak ki ennek bizonyítására, amely során a résztvevőket arra kérték, kategorizáljanak hangosan kimondott szavakat csoportokba és nyomják meg az egyes csoportokhoz tartozó gombokat egy készüléken. Mindezt a vizsgálatot akkor is megismételték velük - amikor már a résztvevők elaludtak.
"Természetesen alvás közben a résztvevők már képtelenek voltak a gombok megnyomására" - magyarázta a The Washington Postnak összeállított anyagban a projekt két kutatója, Thomas Andrillon és Sid Kouider.

"Úgyhogy máshogyan kellett megvizsgálnunk, hogy az agyuk reagál-e a szavakra: a mozgásszervrendszeri területek aktivitására fókuszáltunk inkább. Ha a hozzájuk képes balra eső gombot kellett megnyomniuk, akkor a jobb agyféltekéjük volt aktívabb, és ez fordítva is így igaz. Azzal, hogy a mozgással kapcsolatos területeket megfigyeltük, meg tudtuk állapítani, hogy az adott résztvevő agyában kialakult-e válasz a kérdéseinkre és ha igen, akkor mit válaszolt volna rá."
Agyunk alvás közben is képes szövegeket feldolgozni

Agyunk alvás közben is képes szövegeket feldolgozni

8 óra alvás

Napi 7-8 óra alvás kell ahhoz, hogy kevesebbet betegedjünk meg és hiányozzunk munkahelyünkről, állítja a Sleep szaklapban megjelent finn tanulmány. Tudjon meg többet, kattintson!

Ezen módszer használatával kiderült, hogy a vizsgálati alanyok agya még alvás közben is rutinszerűen válaszolt a feltett szavakra azok jelentésétől függően. Nem csak döntéseket hozott ezenkívül az agy alvás közben, hanem a résztvevők felébredés után azokra a szavakra nem emlékeztek, amelyeket elalvás után hallottak (és amelyekre válaszoltak is), ami azt jelenti, hogy az alvás közbeni döntéshozatal öntudatlan folyamat.
A kutatók most azt vizsgálják: alvás közben mennyire képes az agy mondatok vagy akár bekezdésnyi szövegeket feldolgozni és milyen fajta tanulás történhet alvás közben: még akkor is, ha életünk komplex problémáinak alvás közbeni megoldása sokszor tűnik megoldhatatlannak.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag