5 dolog, amit agyunk alvás közben tesz

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Életünk egyharmadát alvással töltjük: mindezt úgy, hogy hiába szükséges ez ahhoz, hogy egészségesek és fittek legyünk, még mindig nem tudjuk pontosan, mi történik akkor, amikor nem vagyunk öntudatunknál.

A kutatások természetesen az évek alatt egyre több dolgot fedtek fel a nagy ismeretlenből: ezekből válogattunk ötöt.

Döntéseket hoz

Ezt tudta?

A népesség közel tíz százalékát érintheti a krónikus álmatlanság: vagyis ha az alvási nehézségek, a gyakori ébredések legalább egy hónapig tartanak. Azonban még mindig meglehetősen keveset tudunk a betegségről. A részletekért kattintson!

Agyunk alvás közben nem csupán információkat dolgoz fel, hanem cselekvésekre is felkészít minket: gyakorlatilag úgy hozunk döntéseket, hogy nem vagyunk tudatunknál. A Current Biology szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az agy alvás közben komplex ingereket dolgoz fel és ezt az információt használja fel ébrenlét közben döntéshozatalhoz.

Minderre a kutatók úgy jöttek rá, hogy két csoport valamelyikébe sorolható, hangosan kiejtett szavakat kellett kategorizálni a hallgatótól balra vagy jobbra lévő gombok megnyomásával. A kísérletet nem csak ébren végezték a tesztalanyok, hanem elaltatva is: testük reakciói pedig arról árulkodtak, hogy nem csak hallják a szavakat, hanem reagálnak is rájuk. A hallott szavakra viszont nem emlékeztek és nem is tudták felidézni őket.

Megszilárdítja az emlékeket

Miközben alszunk, agyunk megszilárdítja a szerzett emlékeket és információkat, majd asszociációkat hoz létre ezek és a korábbi emlékek között: mind a REM-fázisban, mind pedig azon kívül. Ha eleget alszunk, "le tudjuk betonozni" a fontos információkat, amelyeket később vissza kell idéznünk és kisebb esélye lesz annak, hogy elfelejtünk valamit belőle.

Ha nem alszunk eleget, annak negatív hatása van a hippokampuszra, az agy emlékeket érintő területére. Dr. Matthew Walker, a University of California kutatója figyelmeztet is minket: ha nem alszunk eleget, akár 40 százalékkal gyengébben láthatunk hozzá új információk megtanulásához.

Kreatív asszociációkat hoz létre

A University of California 2007-ben végzett kutatása azt tárta fel, hogy az alvás meglepően jó kreativitásserkentő lehet. Öntudatlan pihenőállapotunk ugyanis olyan agyi kapcsolatokat hoz létre, amelyet ébren nem tudtunk volna létesíteni - ezek vezetnek az ébrenléti úgynevezett "aha!" pillanatokhoz.

Életünk egyharmadát alvással töltjük

Életünk egyharmadát alvással töltjük
(Kép: Europress)


Felébredve az emberek 33 százalékkal esélyesebbek arra, hogy asszociációkat hozzanak létre egymástól távol lévő dolgok között.

Kitisztítja a mérgeket

Az agy alvás közben takarít is: és nem is akárhogyan. A University of Rochester 2013-as kutatásainak egy csoportja egerek agyi működésére fókuszált: a vizsgálatok arra mutattak rá, hogy alvás közben az egerek agya a neurodegenerációval kapcsolatos mérgező molekulákat kiveti a szervezetből. Az agyi sejtek közti tér megnő alvás közben, aminek révén az agy ki tudja dobni azokat a mérgező molekulákat, amelyek az ébrenlét közben felhalmozódtak.

Dr. Nedergaard, a kutatás vezetője szerint azért is muszáj aludnunk, mert ennek hiányában az agyunknak nincsen ideje takarítani, ez pedig olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

Segít a fizikai munkavégzésben

Az agy alvás közben az információkat a rövidtávú memóriából (a motoros kéregből) a hosszútávú memóriába (a temporális lebenybe) vési be: ez a folyamat eddig kifejezetten hasznos motorikus feladatokkal, mozgásokkal kapcsolatos információk tárolására: akár vezetésről, akár teniszezésről vagy táncmozdulatokról beszélünk.

James B. Maas, a Cornell alváskutatója is megerősítette: ha sportolunk vagy bármilyen fizikai cselekvést végzünk és jobbak akarunk lenni benne, akkor nem elég edzenünk vagy gyakorolnunk, többet is kell aludnunk utána!

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag