Álmatlanságtól szenved? Ez lehet az oka!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Szoros összefüggés van az álmatlanság kialakulása, illetve aközött, hogy valaki hogyan küzd meg a stresszes, feszültséggel teli helyzetekkel.

"Ez az egyik első olyan kutatás, mely nem a stresszorok számát, hanem az arra adott reakcióinkat nevezi meg az álmatlanság okaként" - mondta Vivek Pillai, a kutatás vezető szerzője, a michigani Sleep Disorders & Research Center at Henry Ford Hospital szakembere.
"Egy stresszes esemény okozhat egy vagy több álmatlan éjszakát, de az, hogy végül kialakul-e inszomnia, attól függ, hogyan reagálunk a stresszre és milyen módszerekkel próbáljuk visszaszerezni a lelki egyensúlyunkat. "

A kutatásban 2892 önkéntes vett részt, akik mindannyian jó alvók voltak, és sosem szenvedtek álmatlanságtól. A kutatás elején összegyűjtötték, milyen stresszes események történtek velük az elmúlt évben (válás, munkahelyváltás, komolyabb betegség stb), és azt is meg kellett jelölniük, hogy mennyire érezték ezeket az eseményeket stresszesnek. Kérdőívek segítségével azt is feljegyezték, hogy milyen módszerrel próbáltak megszabadulni a stressztől az eseményt követő napokban. Egy évvel később újra kikérdezték a résztvevőket, ezúttal arról is, hogy szenvednek-e krónikus álmatlanságtól (vagyis nehezen alszanak-e el vagy többször ébrednek éjjel egy héten legalább három alkalommal, legalább egy hónapon keresztül).

Összefügg az álmatlanság a stresszkezeléssel

Összefügg az álmatlanság a stresszkezeléssel


Úgy találták, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki álmatlanság azoknál, akik valamilyen szertől, alkoholtól, drogtól vagy gyógyszertől várták a hangulatuk javulását. Szintén észrevehető volt az összefüggés akkor, ha a stresszes helyzettől a figyelem elterelésével, például tévénézéssel akart valaki megszabadulni. Ha pedig valaki hosszú ideig rágódott a stresszt kiváltó eseményen, annál 69 százalék volt az esélye, hogy néhány álmatlan éjszakán túl is okoz majd panaszokat a stressz.

A szakemberek szerint a tudatosságra koncentráló megküzdési technikák, a relaxáció és egyéb módszerek lehetnek hosszú távon a leghatékonyabbak a stressz, illetve az azzal összefüggő álmatlanság ellen.

Alvással töltjük napunk egyharmadát, a kielégítő alvás nélkülözhetetlen a megfelelő fizikai állapothoz és a jó közérzethez. Az insomnia (álmatlanság, elégtelen alvás) többé-kevésbé tartós alvási probléma, amely során az adott személy úgy érzi, hogy az alvása zavart, illetve nem pihentető. Leggyakrabban az alábbi alváspanaszok fordulnak elő: nehezen alszik el, az éjszaka során gyakran felébred (felületes alvás), és nehezen tud újra elaludni, kora reggel spontán felébred, az alvást követő nap fáradt. Ha Önt is érinti a probléma, olvasson tovább.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aranyosi Ervin
életviteli tanácsadó, nevetés terapeuta
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További életviteli tanácsadó magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag