Gyógykezelés külföldön: mit támogat az OEP?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A külföldi gyógykezeléseknek két fő csoportja van. Beszélhetünk a külföldi tartózkodás közben szükségessé vált gyógykezelésekről és arról, amikor a itthon nem gyógyítható betegségek esetén, a gyógyító eljárást más országban veszi igénybe a beteg.

Mindkét esetben csak a társadalombiztosítás szempontjából biztosítottnak tekinthető személyek, valamint az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Mikor nyújt támogatást az OEP a külföldi gyógykezeléshez?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a külföldi gyógykezelésre jogosult személy külföldi gyógykezelésének költségeihez akkor nyújthat támogatást, ha a jogosult személy rendelkezik a megbetegedés és a gyógykezelés jellege szerint illetékes országos intézet támogató javaslatával.

A külföldön történő gyógykezelés támogatásához szükséges javaslatot a

 • a külföldi gyógykezelésre jogosult személy, illetőleg
 • hozzátartozója, vagy
 • a kezelő orvosa az országos intézet vezetőjénél kezdeményezheti.
A kérelemhez mellékelni kell a külföldi gyógykezelésre jogosult személy egészségügyi dokumentációját. Ha a jogosult személy, illetve más személy vagy szerv a kezelés költségét nem tudja vállalni, akkor a fent megjelölt iratok alapján az OEP engedélyezheti a külföldi gyógykezeléshez és az azzal kapcsolatos gyógyszerhez, gyógyászati segédeszközökhöz szükséges támogatást és dönt annak mértékéről is.

Mikor indokolt a külföldi gyógykezelés?

A külföldi gyógykezelés indokoltságáról az országos intézetben létrehozott szakmai bizottság dönt, a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül.

A külföldi gyógykezelés akkor indokolt, ha az alábbi feltételek mindegyike érvényesül:

 • a külföldön már alkalmazott gyógymód a gyakorlatban is eredményesnek bizonyult
 • esély van a beavatkozás sikerességére
 • hazai egészségügyi intézményben a gyógymód alkalmazásának nincsenek meg a feltételei és azok külföldi szakember meghívásos közreműködésével sem teremthetőek meg.
A szakmai bizottság vagy megállapítja a külföldi gyógykezelés indokoltságát vagy elutasítja a kérelmet. Az elutasítást írásban indokolni kell, valamint javaslatot kell tenni a további gyógykezelést végző hazai egészségügyi intézményre és a terápiás módokra. A külföldi gyógykezelés indokoltságának fennállása esetén javaslatot kell tennie a külföldi gyógyintézetre is. A külföldi gyógykezelésre vonatkozó szakmai javaslatot, a külföldi gyógyintézet fogadó nyilatkozatát és költségbecslését a szakmai bizottság továbbítja az OEP-hez, de azokat a jogosult személy vagy hozzátartozója közvetlenül is megküldheti oda.Az Európai Unión belüli külföldi gyógykezelés szabályai

Amennyiben az Európai Unió valamelyik tagállamában átmenetileg tartózkodunk az azonnali egészségügyi ellátásokat ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe, mint a tagállam állampolgárai. Az OEP ennek megfelelően csak azokat az ellátásokat téríti meg részünkre, amelyeket az adott ország egészségbiztosítása is térítésmentesen biztosít. Az OEP engedélyezheti valamennyi magyar biztosítottnak valamely EGT tagállam területéről történő hazaszállítási költségeinek megtérítését is.

A biztosítottat valamely EGT tagállam területén történő ideiglenes tartózkodása során az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére az EU-Kártya jogosítja fel, így érdemes azt kiváltani az területileg illetékes MEP-nél.

Az Európai Unión kívüli külföldi gyógykezelés szabályai

Amennyiben az Európai Gazdasági Térséghez nem tartozó országokban átmenetileg tartózkodunk, betegségünk esetén a következő ellátásokat vehetjük igénybe:

 • fogászati ellátás
 • járóbeteg-szakellátás
 • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás
 • a magzat méhen belüli gyógykezelése
 • szülészeti ellátás
 • terhesség orvosi indikáció alapján történő megszakítása
 • anyatejellátás
E szolgáltatásokat a biztosított csak a feltétlenül szükséges mértékig veheti igénybe. A felsorolt egészségügyi szolgáltatásokon túl a biztosított sürgősségi betegszállítást is igényelhet az adott országban, feltéve, hogy annak elmaradása életét, testi épségét súlyosan veszélyeztetné, illetve maradandó egészségkárosodásához vezetne.

Ezekben az esetekben az illetékes egészségbiztosítási pénztárak a gyógykezelés során felmerült és igazolt költségeket - a belföldi költségeknek megfelelő mértékben -, valamint a sürgősségi betegszállítás során a számla szerinti összeget megtérítik.

A külföldön történő gyógykezelések igénybevételére vonatkozó részletes szabályok megtalálhatóak a a külföldi gyógykezelésekkel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 227/2003. (XII. 13.) Korm. rendeletben, valamint a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5/A. § 5/B. § a) aa); 27-28. § szakaszaiban.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30938

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+5, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős, alapvetően napos időre készülhetünk, ugyanakkor a Dunától keletre elszórtan záporok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag