Kihirdették a Cseppnyi Önbizalom Program nyerteseit

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Lezárult az idén útjára indított Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program, melynek keretében a szervezők kihirdették a három a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó praxist.

A vizelettartási probléma a tüneteit övező tabuk miatt rejtőzködő betegség, melyről eddig nem állt rendelkezésre átfogó, a teljes lakosságra vonatkozó adat, ezért a Cseppnyi Önbizalom Program a beteg érintettség és informáltság felmérését tűzte ki fő szakmai céljául.

Az Új Inko Fórum kezdeményezésében, az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint az SCA Hygiene Products Kft. támogatásával idén indított Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Programban 142 praxis kontinencia-fogadóóráin több mint 15 000 beteg és hozzátartozó jelent meg.
A praxisonként átlagosan több mint 100 résztvevő a komoly tabut, mindazonáltal súlyos egyéni problémát jelentő vizelettartási zavarról kaphatott így egyénre szabott, őszinte és diszkrét tájékoztatást. Különleges népegészségügyi erénye és eredménye a programnak, hogy a praxisok konzultációjára a meghívottak több mint harmada el is ment. A megjelentek egytizede soha senkivel nem mert, nem tudott beszélni a problémáról.

A program sikerét a számok, publikációk is bizonyítják, hiszen a konzultáción jelentkező betegek és hozzátartozók mindössze fele érezte eddig úgy, hogy elegendő információval rendelkezik a vizelettartási zavarról. Az OALI a három a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó praxist külön elismerésben is részesítette a laikus ismeretek felmérésére, ezek gyarapítására és a személyes tanácsadásra fordított erőfeszítések eredményei alapján.A szervezők a nyertes praxisok munkáját átlagon felülinek értékelték, melyek mindegyikében a szakdolgozó aktív és lelkes közreműködésének köszönhetően, igényes és színvonalas tájékoztatáson és személyes elbeszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Az érintettek felmérésén és az általános tájékoztatáson túl külön hangsúlyt fektettek a probléma megfelelő és egyénre szabott kezelési lehetőségeire is.

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program díjazottjai:

- első helyezést ért el Dr. Kóder Péter napkori rendelője, - második lett Dr. Tóth Mária algyői, - harmadik pedig Dr. Ottmár Piroska salgótarjáni praxisa.

Kiderült az is, hogy enyhébb vagy súlyosabb inkontinenciával körülbelül 650 000 honfitársunk küzd, felük nagyon kevés információval rendelkezik, és csak ötödük fordult orvoshoz a problémájával. Az alacsony informáltsági arány javítása a Cseppnyi Önbizalom program egyik alapvető célja, mert a mindennapok élhetőségét nem csak a vizelettartási zavar mértéke, hanem annak megfelelő, személyre szabott ellátottsági szintje befolyásolja.
inkontinencia

A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program 2013-ban is folytatódik, mivel a kezdeményezést a betegek, a résztvevő háziorvosi praxisok és a tágabb értelemben vett szakma is rendkívül hasznosnak és feltétlenül szükségesnek találta.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran kell éjszaka vizelnie?