Mi nyaralunk, ők aggódnak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A tisztifőorvosi hivatal a háziorvosok segítségét kéri az utazási betegségek megelőzésében.
Elsősorban nem az óvatlan utazó egészségét, hanem a hazai járványügyi biztonságot félti az Országos Tisztifőorvosi Hivatal akkor, amikor az alapellátók segítségét kéri az utazáskor összeszedhető fertőző betegségek megelőzésében.
A statisztikai hivatal adatai szerint évente 10 millióan utaznak külföldre, ám mindössze 10 ezren kapnak a célországok többségében elterjedt nyavalyák megelőzését szolgáló vakcinákat. Az itthon nem honos betegségek statisztikája szerint az utóbbi tíz évben regisztrált csaknem 20 hastífuszos esetből mindössze egy volt hazai, az évente előforduló 20-30 maláriás megbetegedésnek pedig mindegyike import, halálozása viszont igen magas, 1 százalékos. Nem is kell túl egzotikusnak lennie az utazásnak ahhoz, hogy a hepatitisz A és B-fertőzéseket beszerezzük, a legkedveltebb családi nyaralóhelyek, a mediterrán országok kiváló terep ehhez.
Mivel az ÁNTSZ regionális átszervezésekor csökkent a nemzetközi oltóhelyek száma, így az utazásra készülődőktől jóval távolabb kerültek az információt és oltásokat nyújtó szolgáltatóhelyek, ezért fordult az OTH egy pályázat útján a családorvosokhoz - jelentette be ma dr. Ócsay Lajos , az OEK járványügyi főosztályának vezetője.
Az OTH csak annyit kér a háziorvosoktól, hogy hívják fel a praxisukhoz tartozók figyelmét a védőoltással megelőzhető utazási betegségekre, az információ forrásokra, illetve, - ha a páciens kéri - adják be a védőoltásokat. Az "Útlevél a biztonságos utazáshoz" elnevezésű program részleteiről levélben értesítik majd a doktorokat, illetve a felhívás a következő Medicus Universalisban is megjelenik, mivel a kezdeményezés élvezi az Országos Alapellátási Intézet támogatását is. Egyelőre annyi tudható, hogy a programban részt vevő, legtöbb oltást beadó háziorvos értékes tárgyjutalomban részesül, emellett legfeljebb presztízse növekedhet páciensei körében, a plusz szolgáltatás miatt.
Mint megtudtuk, a megszűnt megyei ÁNTSZ-ekhez tartozó oltóközpontok feladatát nem vehetik át a kistérségi kirendeltségek, mert azok nem felelnek meg az oltóközpontoknak előírt minimumfeltételeknek, viszont - mivel ez nem alapfeladat, hanem szolgáltatás - az ÁNTSZ-nek nincs pénze a fejlesztésükre. A háziorvosi rendelőben viszont minden adott: a személyi és tárgyi feltételek, a szaktudás és az infrastruktúra, még akkor is, ha - szerencsére - sok háziorvos olyan ritkán találkozik az ilyen egzotikus betegségekkel, hogy sokszor akkor sem ismeri fel, amikor tüneteivel hozzá fordul a beteg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag