A fűtés miatt nézünk ki rosszabbul?

Bőrápolás télen
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

száraz bőr, fűtés, viszkető szemek, ráncos bőr, központi fűtés, fénytelen bőr

Olyan korban élünk, amikor a leghidegebb tél közepén sem kell fáznunk a lakásunkban. Most kiderült, hogy nem feltétlenül tesz jót testünknek a központi fűtés.

Egy friss kutatás szerint az átlagos termosztát 23 fokra van állítva egy lakásban, minden huszadik ember pedig egészen trópusi időjáráshoz, 30 fokhoz hangolja lakását. De mégis milyen hatásai vannak ennek?

Kiszáradt ajkak

A száraz bőr ápolása

A száraz bőr ápolásához sokszor sajnos nem elég az alapos krémezés. Érdemes olyan kozmetikumokat választani, melyek hatékony ápoló hatóanyagokat, például ureát vagy lipideket tartalmaznak. A cikk folytatásáért kattintson!

A központi fűtés borzasztó ajkaink számára: könnyen kiszáradhatnak és kirepedezhetnek, ha nem hidratáljuk magunkat. Ha ilyenkor nyalogatni kezdjük ajkainkat, a nyálunkban található emésztőnedvek hatására csak jobban kiszáradnak. Sebesebb ajkak esetében a bőr felső és halott rétegei miatt a regeneráló produktumok nem is tudnak eljutni ajkainkig. Ajánlott, hogy fürdés vagy tusolás után, amikor ajkaink nedvesek, gyengéden töröljük meg egy törölközővel, hogy az elhalt bőrt eltávolíthassuk, ezután már bekenhetjük őket.

Sajgó kezek

Sose tegyük kezünket a radiátorra, hogy így melegítsük fel. Nem jó ugyanis, ha túl gyorsan melegszenek fel a végtagjaink: a véredények nem képesek kezelni a megnövekedett véráramot, ez pedig átterjedhet a környező szövetekbe, így kezünk megdagadhat, fájhat és viszkethet. A kezünkön lévő bőr ugyan vastagabb, mint a testünk többi részét fedő réteg, de mindig ki van téve a környezetnek. Próbáljunk ez ellen glicerintartalmú kézkrémeket használni.

Ráncos arc

A magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom kombinációja az arcbőrnek sem kedvez. Minél magasabb a hőmérséklet, annál szárazabb lesz a bőrünk, a minket irritáló anyagok könnyebben behatolhatnak szervezetünkbe, a víz pedig könnyen távozhat. Az átlagnál erősebb hidratálóval dolgozzunk ilyenkor és az irritáló hatású készítményeket kerüljük a tavaszi időszak kezdetéig: a szalicilsavas vagy glikolsavas, illetve a retinotartalmú készítmények a nyerők.

Viszkető szemek

A szigetországban például a népesség 20 százaléka szenved téli szemszárazságtól, amelynek többek között a fűtés is oka: ez pedig még jobban sújtja azokat, akik kontaktlencsét hordanak. Tanácsos ilyenkor szemcseppeket alkalmazni, hogy csökkentsük a viszkető, égető érzést, ugyanakkor kerüljük el azokat, amelyek a szemvörösséget csökkentenék, ezek ugyanis erősebb irritációt okoznak. Tanácsos amúgy a lakás páratartalmát emelni, akár úgy is, hogy vízzel teli tálcákat helyezünk a radiátorokra.

Most kiderült, hogy nem feltétlenül tesz jót testünknek a központi fűtés

Most kiderült, hogy nem feltétlenül tesz jót testünknek a központi fűtés


Fénytelen haj

Nem meglepő hír télen a száraz, fénytelen haj, hiszen higroszkópikus szerkezetről beszélünk: a körülötte lévő környezetre reagálva vesz fel vagy ad le nedvességet. A hajunk számára a központi fűtéses téli lakás egy száraz sivatag. A téli időszakban pont emiatt kifejezetten fontos a hajápolás: az olajosabb tartalmú hajápolók jobban befedik hajszálainkat és jobban megakadályozzák azt, hogy nedvességet veszítsünk hajunkon keresztül is.

Sérült körmök

A központi fűtés körmeinkre is hatással van. A körmeink körül lévő bőr kiszárad, bereped, és a szemnek nem éppen tetsző kutikulákat, fertőzéseket eredményezhet. De a törékenyebb körmök még törékenyebbé válhatnak - használjunk bőrpuhító, kutikulára ajánlott olajat.

Száraz bőr

Nem csupán az arcunk, testünk is jelentős nedvességet veszíthet a központi fűtés miatt. Elengedhetetlen a bőrápoló krémek használata - testünkre a sűrűbb krém javasolt. A tusoláshoz használt bőrszárító gélt, szappant, valamint az erősebb illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat kerüljük el.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag