Alzheimereseknek segíthet a memóriaromboló marihuána

Segíthet az agy öregedése ellen
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Alzheimer-kór, marihuána, THC, memóriaromlás, memóriaproblémák

Bár a fűvel kapcsolatban az egyik leggyakoribb ellenérv, hogy folyamatos használata károsítja a memóriát, egy friss kutatás szerint akár segíthet is az agy öregedése során fellépő tünetek enyhítésében.

A Daily Mail brit lap értesülései szerint amerikai kutatók azt találták, hogy a marihuána hatóanyagából, a THC-ból rendkívül csekély mennyiség felhasználásával sikerült lassítani, illetve megállítani az Alzheimer-kórt.

A kór

A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50-70 százalék) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. A folytatásért kattintson!

A floridai Byrd Alzheimer's Institute szakértői szerint az alacsony mennyiségben alkalmazott THC előnyei felülmúlják a THC káros hatásait és nincs negatív hatásuk a memóriára.

Chuanhai Cao professzor, a kutatás vezetője szerint a THC csökkenti az agyban az amiloid béta nevű fehérje mennyiségét, amely az Alzheimer kialakulásért felelős vegyületek egyike. A szakember és kutatócsoportja jelenleg azon dolgoznak, hogy olyan gyógyszereket hozzanak létre, amellyel leállítható a fehérje termelődése. "A THC-t hatékony antioxidánsként ismerjük, amely védő hatású az idegsejtekre nézve" - tette hozzá a szakember. Ez az első alkalom, amikor kutatóknak sikerült bizonyítani, hogy a THC csökkenti a fehérje szintjét a szervezetben.

"Bár még nincs teljesen egyértelmű bizonyíték a kezünkbe, a kutatás rámutatott, hogy a THC, illetve a THC-tartalmú vegyületek hatásosak lehetnek az Alzheimer elleni küzdelemben" - tette hozzá Dr. Neel Nabar, a kutatási anyag társszerzője.

Alzheimer-kór ellen füvezéssel?

Alzheimer-kór ellen füvezéssel?


"Természetesen nem arra akarjuk felszólítani a pácienseket, hogy illegális anyagokhoz nyúljanak. Attól mert, ez az anyag hatásos lehet a terápia során, még nem jelenti azt, hogy mindenki biztonsággal használhatná. Ennek ellenére az eredményeink arra utalnak, hogy olyan vegyületek jöhetnek létre a közeli jövőben, amelyek biztonságosak, legálisak és hatékonyak is egyben."

Ezen a héten egyébként egy másik - európai tudósok által publikált - kutatási anyag is megjelent, amely szerint a marihuána jóval hatékonyabb lehet a skizofrénia kezelésében, mint a jelenleg elérhető gyógyszerek, ráadásul lényegesen kevesebb mellékhatása is van.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag