A rasszizmus öregít

A telomerek fokozottan rövidülnek tőle
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

öregedés, telomerek, rasszimus

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a rasszista támadások célpontjaivá váló fekete férfiak a szó szoros értelmében gyorsabban öregszenek, mint hasonló korú társaik.

Az ilyen férfiak testében felgyorsulnak az öregedési folyamatok, ami miatt idejekorán hajlamosság válnak az olyan krónikus betegségekre, mint a diabétesz, valamin a szív- és érrendszeri betegségek. A tudósok szerint ez a felfedezés segíthet megmagyarázni miért lehetséges, hogy a világ bizonyos részein a fekete férfiak miért hajlamosabbak egy-egy betegségre, mint hasonló korú és anyagi helyzetű, de különböző bőrszínű társaik.

Rasszizmus

A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között - feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján - hierarchiát állít fel

A vizsgálatok szerint ez a jelenség különösen azoknak a férfiaknak az esetében érezteti a hatását, akik negatívan, rossz előítéletekkel viseltetnek a feketékről. A "feketeellenes" fekete férfiak esetében az öregedési folyamatok sokkal gyorsabban éreztetik a hatásukat - ezt a megfigyelést a DNS biomarker vizsgálatok is megerősítettek.

A Maryland Egyetem kutatói összesen 92 felnőtt fekete férfit vizsgáltak és interjúvoltak meg. Az interjú és a pszichológiai kérdőív kitöltése után a résztvevőkön egy DNS biomarker-tesztet is végeztek a tudósok, aminek során a leukocita fehérvérsejtek ún. telomerjeinek hosszát mérték meg. Ezek a kromoszómákon lévő markerek egyre rövidebbek lesznek, ahogy az ember öregszik. Minél rövidebbek a telomerek, annál nagyobb az esélye a korai halálozásnak olyan betegségek következtében, mint a cukorbetegség, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri betegségek. A rövid telomerek ezen kívül a demencia kialakulási esélyeit is növelik.

A rasszizmus öregít

A rasszizmus öregít


A vizsgálatok szerint a rasszizmus áldozatául eső fekete férfiaknak - különösen, ha maguk is rossz véleménnyel voltak feketékről - jóval rövidebbek voltak a telomereik, mint hasonló korú társaiknak. Ez az összefüggés azok után is jelentős maradt, hogy a tudósok olyan egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint az iskolázottság, a kereset, valamint az életmódbeli szokások.

"A telomerek megrövidülése fokozottan jelentkezett azoknál az afrikai amerikai férfiaknál, akik rasszista megkülönböztetés áldozatai voltak valaha, és akik maguk is negatív előítéletekkel viseltettek a feketékkel szemben - nyilatkozta Dr. David Chae, a kutatás vezetője - A telomerek megrövidülése a test öregedési folyamatainak felgyorsulását jelzi." "A vizsgálati eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a rasszizmus öregít" - tette hozzá Dr. Chae.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Preventative Medicine című tudományos szaklapban olvasható.

Az öregedés biológiája: emberben a hosszú DNA spirálisok mintegy 150 millió DNA bázispárból állnak össze. Végződéseiket, a telomereket újszülöttben 8000 bázispár alkotja, melyek száma később 3000-re, idős korban pedig 1500-ra csökken. Minden sejtosztódás során a telomer 30-200 bázispárral megrövidül, ennyit veszít el a replikáció során. Egy átlagos szomatikus sejt kb. 50-70-szer képes osztódni.
Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag