A cél szentesítheti az eszközt

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy jótett egyeseket még több pozitív cselekedet megtételéhez vezeti, másokat viszont visszavethet. Ez a reakció a legújabb kutatás szerint az emberek erkölcsi szemléletén múlik.

A Psychological Science aktuális számában megjelent tanulmány szerint ha valaki abban hisz, hogy a cél szentesíti az eszközt, nagyobb valószínűséggel ellensúlyozza a jó tetteket rosszakkal, és fordítva. Ezzel szemben azok, akik abban hisznek, hogy a jót és a rosszat az elv határozza meg, nem a végeredmény, általában következetesebbek, még akkor is, ha nem etikusan viselkednek.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy az emberek egyfajta erkölcsi egyensúlyra törekednek, más kutatók viszont azt állítják, hogy éppen ellenkezőleg, az erkölcsös viselkedés azt eredményezi, hogy később még több jó tettet hajtunk végre.

A mostani kutatás során a spanyol Pompeu Fabra Egyetem munkatársai Gert Cornelissen vezetésével 84 egyetemi hallgatót kérdeztek meg arról, mit tennének egy feltételezett dilemma esetén, amikor egy öt embert szállító, elszabadult villamoskocsi ütközés előtt áll, és csak úgy lehet elkerülni, hogy mind az öt ember meghaljon a balesetben, ha megrántanak egy kart. Ezzel azonban az egyik ember halálát okozzák. Azokat az alanyok, akik meghúznák a kart, eredménycentrikus erkölcsi szemléletűként kategorizálták, mely szerint a végeredmény (4 élet megmentése), nem pedig a cselekedet (egy ember halálának okozása) nyom többet a latban. A másik csoport tagjai viszont szabályokra alapozzák erkölcsi szemléletüket, például arra, hogy "a szándékos gyilkosság mindig helytelen".

Ezután az alanyok felét arra kérték, hogy emlékezzenek vissza egy olyan esetre, amikor erkölcsösen viselkedtek, a másik csoportot pedig arra, hogy egy olyan időre, amikor etikátlanul viselkedtek. Ezt követően meg kellett osztaniuk egy korsónyi pénzt társaikkal.

A "cél szentesíti az eszközt" szemléletűek nagyobb valószínűséggel voltak szűkmarkúak, amikor jó tettükre kellett visszaemlékezniük, és bőkezűbbek, amikor erkölcstelen tettükre kellett visszaemlékezniük. Ezzel szemben az elv alapú erkölcsi szemléletűek az ellenkező trendet mutatták, vagyis azt, hogy a régi jó tettek illetve rossz tettek hasonló viselkedésre sarkallták őket később.

Cornelissen azonban azt is hangsúlyozta, hogy a való életben ez természetesen nem ilyen egyszerű, mert az emberek többsége e két szemlélet keverékével rendelkezik.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag