Testfestés, a testékszerek: erre kell figyelni!

Veszélyek, kockázatok
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Ladányi Gabriella

  HáziPatika.com

testékszer, tetoválás

Esztétikai és funkcionális hatás. Amire legjobban ügyeljünk: a gondosan megválasztott ékszer, a szalon és a mester!

Testfestés, és amire ügyelni kell

1989-ig a tetoválás öncsonkításnak számított, és deviáns viselkedésűnek tartották a tetoválást viselő embereket. Ma már többek szerint az öntudatra ébredés egyik formája, ha valaki különböző figurákat rajzoltat a testfelületére - és ennek csak a méret szab határt, mármint a testméret. Esztétikailag nagyon ízléses mintákat varázsolnak a rajzolók a test bármely pontjára, de ez örök életre szól! Nincs olyan módszer, ami tökéletesen eltávolítaná a tetoválást, annak ellenére, hogy némelyek ennek az ellenkezőjét állítják. Színes vagy hagyományos fekete festékeknél a legfontosabb, hogy hypoallergén összetevő nem lehet benne. A bőr hámrétege alá 1 mm mélyen viszik be a festéket a tűszúrások. A tetoválást közvetlenül a beavatkozás után úgy kell kezelni, mint a horzsolt sebet. Szoláriumba nem szabad menni, míg el nem múlik a bőr irritációja. Nem szabad áztatni, és naponta legalább kétszer ajánlatos baba testápolóval bekenni. Tetoválásnál a legnagyobb rizikót a tű fertőtlenítésének hiánya jelenti, ezért nagyon figyeljen mindenki, hogy milyen a szalon higiéniája - csak megbízható helyre szabad menni! Mitől lesz egy szalon megbízható? Elsősorban attól, hogy ÁNTSZ engedéllyel rendelkezik. Ajánlatos referenciát kérni, akár több helyről is, hogy legyen mit összehasonlítani.
A testfestés egyéb módjai teljesen fájdalommentesek, és a festék eltávolítása is tökéletes. A hennafestés általában 1-3 hétig is kitart. A henna barna színt hagy a bőrön, ha ettől eltérő, akkor vegyszerekkel színezik, és ez általában káros hatást fejt ki. Alkalmazása ilyen esetben veszélyes lehet.
Az alkohol tartalmú testfestékektől a bőr szárazzá válhat, de testápoló használata segít.
Ha a szoláriumot szeretné valaki megúszni, az önbarnító krémek számos változatát próbálhatja ki. Először tesztet kell elvégezni, nehogy bőrirritáció lépjen fel. Ha 24 óra elteltével irritáció nem történik teljesen veszélytelen a kezelés.

Testékszerek

A testékszerek legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy gyakran nem megfelelő minőségű anyagból készülnek. Az ékszer árán nem érdemes spórolni, mert az olcsóbb ékszerek ezüstből, vagy más beazonosítatlan fémből készültek, és ezek valóban olyan gyulladásokat idézhetnek elő, amelyek csak orvosi segítséggel gyógyíthatók. A jobb minőségű fémek között is van különbség. Az orvosi ötvözet (ami ugyanaz, mint az orvosi acél vagy orvosi fém) krómot és nikkelt tartalmaz, és ezek az anyagok erősen allergizálnak. A nagyon jó minőségű speciális testékszerek implantániumból, vagy titániumból, vagy úgynevezett szilikonszárból készülnek. Első lépésként a legajánlatosabb, hogy ezekből az anyagokból készült ékszerek kerüljenek a bőrbe, majd a teljes gyógyulás után, ami általában 5 hét, ki lehet cserélni az orvosi fémből készültekre. Az utóbbiból készült ékszerek esztétikailag sokkal több formában és színben léteznek, de az anyaguk miatt nagyon sok embernél nem alkalmasak a nyílt sebbel való érintkezésre, ezért hasznosabb, ha az átfúrásnál és a sebgyógyulásáig a speciális ékszereket használják.

A frissen behelyezett ékszer kezelése

Naponta 2x3-szor kell Betadine oldattal beecsetelni az átszúrt részt és környékét.
A nyílt vizekben való fürdéstől - pl. sóderbánya, Balaton stb. - a köldök erősen begyulladhat, a teljes gyógyulásig - ami általában minimum 4-5 hét - érdemes ezektől tartózkodni. A sebhez csak tiszta kézzel szabad hozzáérni, és nagyon kell vigyázni, hogy szennyeződés ne kerüljön bele. A köldökékszer esetén az intenzív hasmozgás, pl. felülés, egyéb tornagyakorlatok késleltethetik a gyógyulást, és még napok múlva is enyhe vérzés léphet fel. Ügyelni kell, hogy az ékszer ne akadjon be a pólóba, ruhába, nadrágba. A teljes gyógyulásig nem szabad kivenni az ékszert.
A gyógyulás attól is függ, hogy hova helyezik a piercinget. A legtovább tartó gyógyulás a fülporcban történik, ez akár 3 hónapig is eltarthat. A legproblémásabb hely a köldök, illetve a piercing ezen a helyen van a legjobban kitéve a súrlódásnak, ezért érdemes leragasztani. A frissen behelyezett intimékszerek kezelésekor az ékszert és környékét Hyperol tabletta oldatával törölgesse át. Az ékszerre és a környékére száradt testnedveket így nagyon könnyen eltávolíthatja. Ezután Betadin cseppekkel fertőtlenítse az ékszer környékét, és ezt a sebgyógyulásig (kb. 5 hét) minimum naponta kétszer kell ismételni. A szexuális életet nem kell ez alatt az idő alatt mellőzni, de az óvszer használata kötelező, ha el akarja kerülni a gyulladást.

Intim ékszerek

A testékszerek elsősorban esztétikai érdemeket szereznek a viselőjének, azonban az intimékszerek ezen túlmenően funkcionálisan is működnek. Az ékszerekkel különböző érzeteket lehet kelteni a partnerben, és ez kifejezetten izgató szeretkezés közben.
A női ékszerek között a leggyakoribb a szeméremdombra helyezett ékszer, de gyakori a külső és a belső szeméremajak gyűrű is. Az intimékszerek behelyezésekor szőrtelenítse le a szeméremrészt és környékét, mert így a seb sokkal könnyebben gyógyul, és a fertőzésveszély is elkerülhető! Egyes vélemények szerint a szeméremajak gyűrű fokozza a pénisz izgatását, és a nő orgazmusát meghosszabbíthatja. A csiklóba helyezett ékszer esztétikai hatása hangsúlyosabb, s vannak nők, akik szerint ez is elvezethet az orgazmus meghosszabbodásához.

A férfiak egy kicsit bővebb kínálatból válogathatnak: a makkot, hímvesszőt és a herezacskót egyaránt díszíthetik. A legnépszerűbb az ún. Ampallang, melyet a makkon átszúrva viselnek. A vékony fémrúd két végén egy-egy golyó helyezkedik el, ami gátolja az ékszer kiesését. A makk szélébe helyezett rúd vagy karika a fityma érintésekor fokozottan izgatja a férfiakat. Ennek az ékszernek Dydoe a neve. A makkot úgy is át lehet lyukasztani, hogy a karika a húgyvezetéken is átfúródik. Ha jobb és bal oldalon is viseli valaki ezt az ékszert egy intim lakat segítségével a szüzességi fogadalmát is könnyen betarthatja, mert ez megakadályozza a közösülést.

A felsorolt lehetőségeken kívül még más ékszerek is léteznek - aki rászánja magát, hogy intimékszert viseljen, nagyon jól tájékozódjon, hogy mit, hol és kinél érdemes csináltatni. Rengeteg internetes fórum létezik, ahol tanácsot lehet kérni, de érdemes több helyre is ellátogatni, mielőtt belevágnának az ilyen élményekbe.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag