A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért

Nehezebb megőrizni az ideális testsúlyt
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

éhség, kövérség, étvágy, elhízás

Amerikai tudósok szerint egy hibás génváltozat hatására éreznek egyesek leküzdhetetlen vágyat az evésre és bizonyos ételek választására.

Az elhízáshoz kötődő génváltozat (FTO) nagy valószínűséggel felelős azért a kínzó éhségérzetért, amely egyesekben kialakul, és ez a gén hatással van arra a képességünkre, amellyel ellenállunk a kísértésnek - ezt egy frissen publikált tanulmány állítja, amely a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban olvasható.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói szerint ez a gén magyarázza, hogy egyesek miért küzdenek meg sokkal nehezebben azzal, hogy egészséges testsúlyukat megőrizzék idősebb korukban is. Mindez azt jelenti, hogy a gént hordozó személyek hajlamosabbak az elhízásra.

Az úgynevezett FTO-gén variációiról van szó, amelyek a krónikus elhízáshoz vezethetnek, és amelyről viszonylag sok publikáció jelenik meg. Ugyanakkor eddig nem volt ismeretes az a hatásmechanizmus, amelynek révén a gén befolyásolni tudta egy-egy személy elhízását - írja a Daily Mail.

Ruth Loos, az Icahn School of Medicine igazgatója viszont új eredményekről számolt be most. Loos a New York-i, Mount Sinai-i intézményben elért eredményekről nyilatkozott. Frissen megjelent tanulmányukban leírják, hogy azok a középkorú vagy idősebb emberek, akikben az FTO egy génpáron belül egyszer előfordul, vagy mindkét génváltozatuk FTO, azok inkább hajlamosabbak a magasabb kalóriájú, illetve a zsírosabb ételeket enni. Márpedig minél öregebbek, annál inkább jellemző ez rájuk.

A tudósok 700 kísérleti alanyt vizsgáltak meg, azokat az agyterületeket elemezték szkennerrel, amelyek a személy impulzivitását szabályozzák, illetve az ételek érzékeléséhez kapcsolódnak. E területeken alacsonyabb agyi aktivitást, agyfunkciót tapasztaltak azoknál az embereknél, akik az FTO-génváltozatot hordozzák, akár egy, akár két példányban.

A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért

A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért


Dr. Madhav Thambisetty, a tanulmány egyik szerzője szerint ezért az FTO-val rendelkező személyek idősödve nagyobb mértékben fogyasztanak magas kalóriatartalmú és zsíros ételeket. Márpedig a kísérleti alanyok 45 százaléka legalább egy FTO-génváltozatot hordozott.

Így az elhízás kockázata a kutatók szerint összefügg az elhízáshoz kapcsolódó viselkedéssel, azzal, amikor ellenállni próbálunk az evésre ösztönző impulzusoknak. A résztvevők 16 százaléka mindkét génhelyén FTO-változatot hordozott, nekik még nagyobb volt az esélyük arra, hogy elhízzanak. Ugyanis ők kevésbé tudták kontrollálni impulzivitásukat és alacsonyabb volt az agyi aktivitásuk az ételek észlelésért felelős területen.

A vizsgált személyeknél tehát nemcsak a testtömeg-index függ össze azzal, hogy az FTO-t hordozzák-e (már az egy FTO-változatot hordozók is kövérebbek voltak az átlagosnál, de a "dupla FTO-sokra" ez még inkább jellemző volt). Ráadásul most az is kiderült, hogy az ilyen emberek agyfunkciói is különböznek az átlagostól.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag