Ezért nem jó, ha túl szexi a profilképe

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kevésbé kompetensek - ez a véleménye a "nőtársaknak" azokról a fiatal lányokról, akik a szociális médiában szexi vagy magukról sokat eláruló képeket tesznek közzé. Feladatmegoldásra kevésbé tartják alkalmasnak azokat, akik így nyilvánulnak meg például a Facebookon - derül ki az Oregoni Állami Egyetem kutatásából.

Kortársaik nem tartják kompetensnek a magukról kihívó képeket közlő lányokat. "Egyértelmű elítélése mindez a szexi fotóknak" - mondta a kutató, Elizabeth Daniels, aki pszichológus egyetemi docensként tanulmányozza a média hatását a lányok testképére. Daniels mindezt egy fiktív Facebook-profilra alapozott kísérlettel állapította meg.
Nagy a nyomás a fiatal nőkön, hogy magukat szexinek tüntessék fel, de e fotók online megosztása negatív következményekkel járhat. Daniels szerint a negatívumok meghaladják a pozitívumokat.

A lányok és a fiatal nők nincsenek nyerő helyzetben, ha Facebook-fotókról van szó - mondja Daniels a Phys.org szerint. Aki ugyanis szexi képeket tesz ki magáról, az társaitól negatív megjegyzésekre számíthat. Míg akik visszafogottabb fotókat raknak fel, azok nem kapnak "szociális jutalmat" a fiúktól és a férfiaktól, azaz például nem kapják meg a kellő figyelmet.

Daniels tanulmányát a Psychology of Popular Media Culture című folyóiratban közölte, Eileen L. Zurbriggennel együtt, aki a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i részlegének munkatársaként, illetve társszerzőként jegyezte a munkát. (Daniels tanulmányát még az oregoni egyetem ösztöndíjával kezdte, időközben viszont már a Coloradói Egyetem docense lett, Colorado Springsben.)

Veszélyes a túl szexi profilkép? (Fotó: Europress)

Veszélyes a túl szexi profilkép?
(Fotó: Europress)

A tanulmányhoz Daniels két Facebook-álprofilt is kreált egy fiktív személynek, a 20 éves lánynak, Amanda Johnsonnak. Mindkét verzióban Amanda olyan zenészeket, énekeseket lájkolt, mint Lady Gaga, a könyvek közül a Twilight-ot szerette, a filmek közül is a korának megfelelőt, a Szerelmünk lapjait kedvelte.

A két oldal között az egyetlen különbség a profilkép volt. A fotók középiskolai végzősöké voltak, illetve olyan "promó-fotókról" volt szó, amelyeknek felhasználását engedélyezték az érintettek.

A szexi fotón "Amanda" egy rövidre szabott vörös ruhát viselt, amely combközépig fel volt sliccelve, még a harisnyakötője is kilátszott. A nem-szexi fotón farmert viselt, rövid ujjú trikóban volt, és egy sál volt a nyaka körül, takarva a mellkasát.

A tanulmányban 58 tinédzser lány (13-18 évesek) és hatvan fiatal nő (17-25 évesek, de már nem középiskolások) vett részt. Ők véletlenszerűen jelölték be valamelyik profilt, illetve iratkoztak fel rájuk. Ezután kérdésekre válaszoltak, a profil alapján.

A megkérdezettektől azt tudakolták a kutatók, miként ítélik meg Amanda fizikai vonzerejét, attraktivitását ("Úgy gondolom, hogy csinos."), szociális vonzerejét ("Azt hiszem, lehetne a barátom.") és feladatmegoldási kompetenciáit ("Bízom benne, hogy megvannak a képességei egy munka elvégzéséhez."). Mindezt egy 1-7-ig tartó skálán kellett osztályozniuk. (Az 1-es azt jelentette, hogy az adott állítással nagyon nem értett egyet a megkérdezett.)

Mindhárom kérdést illetően a nem-szexi kép ért el magasabb pontszámot, vagyis nemcsak a feladatvégrehajtási képességeit ítélték jobbnak a megkérdezettek, hanem csinosabbnak és barátságukra méltóbbnak is tartották őt. A legnagyobb különbség a két profil között a feladatmegoldási, kompetencia-kérdésnél mutatkozott. Vagyis egy szexi fotó ezt a területet érinti a legsúlyosabban.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a fiatal lányok ne a megjelenésüket tolják előtérbe, mert ez problémákat okozhat, inkább identitásukat fejezzék ki, tehát például úti képeket, sport- vagy hobbitevékenységeket ábrázoló képeket rakjanak ki magukról.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag