Ezért ragaszkodnak az idősek a saját dolgaikhoz

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

50 éves kor után az emberek sokkal nehezebben szabadulnak meg már feleslegessé vált dolgaiktól - nagy valószínűség szerint azért, mert a régi dolgok kidobása mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő a számukra.

Amerikai kutatók szerint az egy életen át felhalmozott ingóságok és emlékek bár bizonyos mértékben örömet és biztonságérzetet jelenthetnek, a kor előrehaladtával teherként nehezedhetnek az idősebbekre. Egy országos felmérés tanúsága szerint ötvenéves kor után az emberek egyre kevésbé hajlamosak eladni, vagy jótékony célra adományozni feleslegessé vált ingóságaikat - valószínűleg azért, mert ez érzelmileg is fizikailag is egyre nehezebb a számukra.
"A felesleges tárgyak akadályozhatják az időseket, hogy olyan helyre költözzenek, ami kisebb, és sokkal inkább megfelel az igényeiknek" - nyilatkozta David Ekerdt, a Kansas Egyetem időskori központjának munkatársa. Bár mostanság már külön cégek foglalkoznak az idősek átköltöztetésével, eddig csak nagyon kevés derült ki arról, hogy vajon miért ragaszkodnak olyan nagyon az idősek azokhoz a dolgokhoz, amik egyáltalán nem szükségesek már az életvitelükhöz.

"Ez az első alkalom, hogy sikerült többet megtudnunk az idősek és a tárgyak közti kapcsolat mibenlétéről" - nyilatkozta Ekerdt. Ő és kollégái a Health and Retirement elnevezésű, 1992 óta évente végzett felmérés 2010-es adatait felhasználva készítették el kutatásukat. Ebben az évben 22 ezren töltötték ki a kérdőívet, amiben az ingóságokra vonatkozó kérdések is helyet kaptak.

Az idősek gyakran válnak gyűjtögetővé (Fotó: Europress)

Az idősek gyakran válnak gyűjtögetővé (Fotó: Europress)


Az eredmények szerint a 70 év felettiek körében 30 százalék volt azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint az elmúlt egy évben semmit nem tettek azért, hogy megszabaduljanak felesleges tárgyaikról, és 80 százalék azoké, akik az elmúlt egy évben semmilyen tárgyukon nem adtak túl. Ennek ellenére ebben a korcsoportban a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy túl sok ingósággal rendelkezik. Az 50 és 59 év közöttiek 56 százaléka, és a 70 és 79 év közöttiek 62 százaléka vélte úgy, hogy túl sok felesleges tárgya van otthon.

De akkor vajon miért nem szabadulnak meg az idősek a felesleges porfogóktól? Ekerdt szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az idősek számára a romló fizikai állapot miatt egyre nehezebb megszervezni és kivitelezni egy-egy alapos lomtalanítást. Ráadásul bizonyos tárgyakhoz olyan érzelmi kötődés fűzheti őket, ami tovább nehezítheti a kidobásukat. A tanulmány részletes eredményeiről a Journals of Gerontology: Series B című orvosi szaklapban olvashatnak az érdeklődők.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag