A cseh fiatalok a legiszákosabbak

Európában a cseh statisztika a legrosszabb
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

alkohol, alkoholfogyasztás, Csehország

A cseh 15-16 éves fiatalok fogyasztják a legtöbb alkoholt az európai tinédzserek közül. Szakértők szerint a fiatalok könnyedén hozzájuthatnak az alkoholhoz a felnőttek pedig elnézőek a tinédzserek kilengéseit illetően.

Nemrég a mentőszolgálat munkatársai egy prágai park egyik padjáról szállítottak kórházba egy 12 éves alkoholmámorban úszó tinédzsert, aki annyira be volt rúgva, hogy se járni, se beszélni nem tudott - a cseh egészségügyi hatóságok szakértői szerint ez is bizonyítja az országban uralkodó borzasztó állapotokat.

A részeg fiúra és hat hasonló állapotban lévő társára rendőrök találtak rá az iskolaszünet kezdetén, június végén. "2011-ben több hasonló esetünk volt, de most először fordult elő, hogy a fiatalok annyira részegek voltak, hogy beszélni sem tudtak" - nyilatkozta Jana Prikrylová, a prágai rendőrség szóvivője.

Megdöbbentő adatok

Az Európai Iskolai Alkohol és Drogfogyasztási Felmérés (ESPAD) adatai szerint a cseh 15-16 éves fiatalok fogyasztják a legtöbb alkoholt az európai tinédzserek közül. A megdöbbentő adatok szerint a cseh fiatalok (fiúk és lányok egyaránt) 93 százaléka fogyasztott már alkoholt valamilyen formában, 80 százalékuk pedig a felmérést megelőző egy hónapban is alkoholizált.

Szakértők szerint a fiatalok könnyedén hozzájuthatnak az alkoholhoz a felnőttek pedig elnézőek a tinédzserek kilengéseit illetően. A közép-európai országot egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérései szerint csak Moldova előzi meg az évi elfogyasztott alkoholmennyiség tekintetében Európában.

"Ez egy rendkívül súlyos probléma, amire eddig nem fordítottunk kellő figyelmet" - mondta Jindrich Voboril, a cseh kormány drogprevenciós koordinátora. "Sajnos egyre fiatalabban kezdik a tinédzserek az ivást és egyre több alkoholt fogyasztanak, leginkább röviditalokat, amelyeknek amúgy is magas az alkoholtartalma." Voboril szerint a 12 és 16 éves koruk között rendszeresen alkoholt fogyasztó tinik közül sokkal többen lesznek később drogfüggők, mint azok közül a fiatalok közül, akik soha nem fogyasztanak alkoholt.


A kultúrához tartozik

A cseh kultúrához régóta hozzátartozik az alkoholfogyasztás, ennek azonban nem várt és komoly egészségügyi következményei lehetnek. "A szülők gyakran saját maguk kínálják gyerekeiket alkohollal, ezzel azonban elindítanak egy folyamatot, amelynek nem tudjuk, hol a vége" - írják a kutatók.

A 10 és fél millió lakosú ex-kommunista ország 2010-ben első lett a világ sörfogyasztását tekintve körülbelül 134 liter/fő-vel. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre az országban található alkoholisták számát illetően, tavaly a kórházakban 27 ezer beteget kezeltek súlyos alkoholizmussal, közülük több mint 500 fiatalkorút.

Az Európai Unió 266 millió rendszeresen alkoholt fogyasztó felnőttjéből 23 millióan vannak jelenleg az alkoholfüggők. Itt fogy a világon a legtöbb alkohol - egy átlagos felnőtt évente 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt el, ami még így is négy literrel kevesebb, mint a hetvenes évek közepén. Az alkoholos italok negyedét és a világ bortermelésének felét az Európai Unió adja és a világszerte exportált italok 70 százaléka is innen származik.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag