A november a legszörnyűbb hónap?

Hogyan hat az egészségünkre a szürke, esős idő?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

ősz, krónikus fájdalom, depresszió, időjárás

Ahogy közeledik az igazi tél, egyre többször kell megküzdenünk a köddel, a szürke reggelekkel, a hideg idővel, az esővel. Ez nemcsak a hangulatunkra lehet romboló hatással, de az egészségünket is erőteljesen befolyásolhatja.

A krónikus hátfájással, ízületi fájdalmakkal, reumával, köszvénnyel küzdők jól tudják, hogy ezekben a hónapokban romlik majd az állapotuk, legalábbis megérzik az időjárás változásait. Mi áll ennek a hátterében? Ha a környezeti nyomás csökken, nagyobb valószínűséggel várható eső és borult ég, a nyirkos idő és a hűvös pedig jelentősen rontja a panaszokat.

Egy elmélet szerint ugyanis a környezeti nyomás a szervezetünkben is megváltoztatja a nyomást, ez pedig duzzanatot, az idegekre gyakorolt nyomás növekedését és az érintett ízületekben lévő folyadék mennyiségét is növeli. Ez pedig növeli a fájdalomérzetet és csökkenti a mobilitást.

A zord idő ellenére is érdemes kimozdulni

A zord idő ellenére is érdemes kimozdulni


A hideg emellett más módokon is befolyásolhatja a fájdalomérzetünket, illetve az izmok és ízületek állapotát. Hideg időben a szervezet a létfontosságú szervek (mellkas és has területe) vérellátását előtérbe helyezi, így a végtagokhoz kevesebb vér jut, ez pedig merevséggel, izomfájdalmakkal jár együtt. A hidegben kevésbé vagyunk aktívak, kevesebbet mozgunk (ez teljesen általános és tulajdonképpen normális jelenség), ami szintén csökkenti a véráramlást, növeli az ízületi és izomfájdalmakat.

Télen nagyobb esélye van annak, hogy pluszt súlyt szedjünk magunkra, mert több zsíros és szénhidrátdús ételt fogyasztunk. Ez részben a szervezet enyhe mértékű, krónikus gyulladásához és az immunrendszerünk gyengüléséhez vezet. A szintén nagyon gyakori D-vitamin-hiány is rontja az immunrendszer működését és a gyulladások kialakulásának esélyét.

Végül nem szabad elfeledkezni a szezonális (téli) depressziónak nevezett jelenségről, vagyis arról, hogy a rövidebb és sötétebb nappalok sok embernél nyomottságot, kedvetlenséget, alvászavarokat, hangulatingadozást, a motiváció hiányát okozhatják. A depresszió és a krónikus fájdalom pedig nagyon közel állnak egymáshoz, kutatások sora bizonyítja a kettő közötti szoros összefüggéseket.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag