Miért jó az immunterápia?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Immunonkológia során a szervezet immunrendszerét specifikusan a tumorsejtek ellen fordítják. Különösen ígéretesek azok a vakcinák, melyek az úgynevezett neoantigének ellen irányulnak: ezek olyan fehérjék, melyek genetikai mutáción mentek keresztül a daganatos sejtekben, és ezért különböznek az egészséges sejtekben található társaiktól.

Az apró változás - néha csak egyetlen fehérjeblokk változik - a tumorsejtek felületén újszerű immunológiai jellemzőket ad a fehérjének, melyeket azimmunrendszerT-sejtjei így idegenként kezelnek. A terápiás vakcinák, melyek mutáción átesett, rövidfehérjefragmenseket vagy peptideket tartalmaznak, az immunsejteket kifejezetten a daganat ellen irányítják - olvasható a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) honlapján

vakcinák

Mire szolgálnak a tesztek?

Prof. Michael Platten, a Német Rákkutató Központ (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) tanszékvezetőjének és a Heidelbergi Egyetemi Kórház vezető tanácsadójának elmondása szerint azonban az alapvető előfeltétele az ilyen típusú vakcina hatékonyságának az, hogy peptidje az immunsejtekkel a tumor felszínén találkozzon, és az olyan alakú legyen, hogy pontosan illeszkedjen. Az új teszt képes észlelni, hogy ez így van-e.

Az immunterápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat. Hogy mely daganatok esetén hozhat áttörést ez a kezelési mód, arról az alábbi cikkünkben írtunk!

A vakcina peptidnek pontosan kell illeszkednie a tumorsejtek felszínén a specifikus prezentált, úgynevezett MHC molekulákkal. Az immunsejtek ugyanis csak akkor reagálnak, ha az antigén a megfelelő MHC-molekulákhoz kapcsolódik. Ellenkező esetben a szervezet immunválasza sikertelen.

Platten és kollégái egy okos megoldást találtak erre a problémára: A Proximity Ligation Assay (PLA) vizsgálat két antitest használatán alapul, az egyik a neoantigéneket ismeri fel, a másik pedig az MHC molekulákat. A molekuláris-biológiai reakciók csak abban az esetben adnak jelet, ha a két antitest célszerkezete egymás közvetlen közelében van.

Egy apró változás a tumorsejtek felületén újszerű immunológiai jellemzőket ad a fehérjének
Egy apró változás a tumorsejtek felületén újszerű immunológiai jellemzőket ad a fehérjének

A kutatók az új teszt hatékonyságát az egyik. agyrákban megtalálható tumor neoantigén használatával bizonyították. Az idő több mint 70 százalékban a specifikus agytumorok, melyek alacsony malignitású (low grade) gliómákként ismertek, azonos "típust" mutattak a DNS-ükben. Ennek eredményeképp az izocitrát dehidrogenáz 1 (IDH-1) nevű enzim egyetlen specifikus fehérje építőköve a fehérje szekvencia 132. pozíciójában kicserélődött.


Számos klinikai vizsgálat zajlik jelenleg világszerte, melyek célja az ígéretes vakcinák tesztelése és a célzott immunterápiás lehetőségek kibővítése. Ezeknek a készítményeknek az előállítása és adagolása szigorúan szabályozott keretek közt történik. A biztonságos kezelés érdekében már az 1970-es években megszületett az a mai napig is érvényben lévő alap koncepció, mely a készítmények összeállításának módját egységesen szabályozza.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag