Ezek a szűrővizsgálatok ingyen vannak

Egészségünk megőrzéséhez, illetve különböző súlyos betegségek elkerüléséhez nélkülözhetetlenek a szűrővizsgálatok. Minél korábban fedeznek fel egy-egy problémát, annál jobbak az esélyeink a teljes gyógyulásra. Sokféle szűrővizsgálatot támogat az egészségbiztosítás is.

A háziorvos és a házi gyermekorvosok az adott korcsoport számára ajánlott valamennyi, a szakorvos pedig a kompetenciájába tartozó szűrővizsgálatok lehetőségére köteles felhívni a betegei figyelmét. A hatályos rendelet szerint a háziorvosnak a szűrővizsgálatok szükségességére is fel kell hívnia a páciens figyelmét.
Ha a biztosított az életkora szerint ajánlott szűrővizsgálat elvégzését kéri, azt az arra jogosult orvos nem tagadhatja meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha az érintett egészségi állapota a vizsgálat elvégzését vagy annak eredményességét kizárja vagy ha a szűrővizsgálatot már elvégezték.

Az egészségbiztosítás keretében életkoronként a következő szűrővizsgálatokat vehetjük igénybe térítésmentesen.

Húszperces vizsgálat: rejtett betegségeink derülhetnek ki

A mozgásszervi szűrővizsgálat nemcsak a panaszok észlelése esetén, hanem a problémák megelőzése miatt is fontos. Kattintson!

Általában már a kórházban, vagy a hazaérkezés után a gyermek otthonában megvizsgálják az újszülötteket, a szűrővizsgálatok a fejlettségét ellenőrzik, és az esetleges fejlődési rendellenességek korai felismerését szolgálják. Ezek közé a vizsgálatok közé tartozik a testhossz, testtömeg és fejkörfogat mérése, az érzékszervek működésének vizsgálata, a csípőficam szűrése, valamint veleszületettanyagcsere-betegségekés enzimhiányok szűrése.

A kisgyerekeknél (0 és 6 éves kor között) rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat, melynek során ellenőrzik az életkornak megfelelő anyagcserét, az érzékszervek működését, az értelmi képességeket, a szociális fejlődést, illetve a fizikai állapotot. Célzott vizsgálattal ellenőrzik a fogak állapotát, a fogászati rendellenességeket. Szintén rendszeresen ellenőrzik az életkornak megfelelő fejlődést, az érzelmi, állapotokat, valamint különösen ügyelnek a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatokra. A kisfiúknál évente ellenőrzik a herék állapotát is.

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát

Az iskolásoknál, vagyis a 6-18 éves korosztálynál (illetve a 18 év feletti nappali tagozatos iskolai oktatásban részt vevő hallgatóknál) kétévente teljes fizikális vizsgálatot végeznek, ellenőrzik a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődést, a testmagasságot, a testtömeget, a testi fejlettséget és tápláltsági állapotot, a nemi fejlődést, az érzékszerveket és a színlátást. A mozgásszervek vizsgálatánál nagyobb hangsúlyt fektetnek a lábstatikai problémákra (ezzel szűrik például a lúdtalpasságot) és a gerincrendellenességekre. A rendszeres szűrővizsgálatok során a gyermekek vérnyomását is megmérik, a pajzsmirigyüket tapintásos vizsgálattal ellenőrzik. A szűrővizsgálatok körébe beletartozik a fogászati szűrés és gondozás is.

A felnőtteknél, vagyis a 18 éven felüli korosztálynál ingyenesek a rendszeres, az életkorral és a nemmel összefüggő betegségek szűrését célzó vizsgálatok, a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatok. Szintén ingyenes az évente egyszer elvégzett fogászati szűrővizsgálat, fizetni kell azonban a munkaköri alkalmasság megállapítását célzó vizsgálatokért.

21 éves korban végzik az úgynevezett felnőttkori alapstátusz meghatározását. Ilyenkor a családi anamnézist is frissítik (milyen betegségek voltak korábban a szülőknél, testvéreknél), rögzítik az életmódbeli tényezőket (táplálkozási szokások, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás). Meghatározzák a biztosított testsúlyát, haskörfogatát, testmagasságát, testtömegindexét, vérnyomást, vércukorszintet mérnek, felmérik a kardiovaszkuláris kockázatot. Emellett látásvizsgálatot és sztomato-onkológiai vizsgálatot is végeznek. A magasabb kockázatú egyéneknél egyéb vizsgálatokat is elvégezhetnek, például a vesebetegségek kiderítésére irányulókat. Ezeket a vizsgálatokat bizonyos időközönként, általában két-, illetve ötévente megismétlik.

A hölgyeknél 25 és 65 éves kor között háromévenkénti méhnyakszűrést, 45 és 65 év között pedig kétévente mammográfiát végeznek.

Életkortól függetlenül ingyenesek a sportegészségügyi vizsgálatok (kivéve a hivatásos sportolók egészségügyi ellátását), valamint a betegségek várható következményeinek, illetve szövődményeinek korai felismerését célzó vizsgálatokra.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag