ACE-gátlók: mindent a vérnyomáscsökkentőkről

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A magasvérnyomás-betegség gyógyszeres kezelése egy életre szól, a betegek azokat a gyógyszereket szedik szívesebben, amelyek nem rontják életminőségüket, nem okoznak mellékhatásokat. Most ismerjük meg ezeket!

A hipertónia az esetek zömében nem önálló betegség, gyakran jár együtt egyéb társuló megbetegedésekkel. A társuló szív-, és/vagy vesebetegségben, illetve cukorbetegség esetén a nemzetközi vizsgálatok eredményei alapján a célvérnyomás értéke már nem 140/90 Hgmm, hanem arra kell törekedni, hogy a vérnyomás érje el a 130/80 Hgmm-t, vagy ez alatti értéket.
A magas vérnyomás gyógyszeres beállítása mind a beteg, mind az orvos részéről rendkívül sok türelmet és kitartást igényel. Számos vérnyomáscsökkentő gyógyszer áll ma már rendelkezésünkre, a legkülönbözőbb kombinációs lehetőségekkel. A kezelés célja, hogy a lehető legkisebb gyógyszeradaggal, a lehető legkevesebb mellékhatást okozva, a lehető leghatékonyabban és tartósan csökkentsük a megemelkedett vérnyomást és kezeljük a társbetegséget is. Ezt a célt gyakran csak többszöri próbálkozás után lehet elérni.

Szerencsére ma már találunk olyan gyógyszercsoportokat, amelyek a vérnyomáscsökkentésen túl a meglévő társbetegségeket is kedvezően befolyásolják és kevés mellékhatással rendelkeznek.

Az ún. angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókkal kapcsolatban ugyanis kiderült, hogy a vérnyomáscsökkentés mellett az érelmeszesedés folyamatát is kedvezően képesek befolyásolni. Így az időben elkezdett kezeléssel az elindult érelmeszesedés folyamata leállítható, sok esetben visszafordítható. Az angiontenzin II receptor-blokkolók (ARB) mai ismereteink szerint pedig a legkevesebb mellékhatással bíró, legspecifikusabb vérnyomáscsökkentők.

ACE-gátlók (Angiotenzin Convertáló Enzim gátlók)

Az ún. renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer meghatározó szerepet játszik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában, mind a rövid-, mind a hosszú távú vérnyomás-szabályozásban. Így a rendszer működésének szelektív gyógyszeres befolyásolása a legkülönbözőbb kardiovaszkuláris betegségek, többek között a hipertónia kezelésében az egyik legfontosabb terápiás lehetőséget jelenti. Lássuk hogyan is történik ez! Az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) az angiotenzin II szintézisében vesz részt, amely a legerősebb érösszehúzó anyag (fehérje). A bonyolult folyamat utolsó lépése az angiotenzin I angiotenzin II-vé alakulása, ezt az átalakulást segíti elő az angiotenzin konvertáló enzim. Ha az angiotenzin I - angiotenzin II átalakulást megakadályozzuk, érellazulás, vérnyomásesés, a szív terhelésének csökkenése jön létre. Az ACE-gátlók farmakológiailag úgy működnek, hogy az ACE helyét elfoglalják, ezáltal gátolják az inaktív angiotenzin I-nek, aktív formává, az érösszehúzó képességgel rendelkező angiotenzin II-vé való átalakulását. Hatásukra tehát kevesebb angiotenzin II jön létre, aminek eredményeképpen vérnyomásunk csökken.

Az ACE-gátlókkal kapcsolatban kiderült, hogy az érelmeszesedés folyamatát befolyásoló, kedvező hatásuk is van. Ez érthető is, hiszen a renin-angiotenzin rendszer (RAS) valamennyi komponense megtalálható az érfalban, a szívben, az agyban, a vesékben. Az angiotenzin II (AII) kulcsfontosságú az erek belhártya (endothel) funkcióinak közvetlen szabályozásában is. ACE-gátlók hatására tehát csökken mind az érfal mind a szívfal megvastagodásának mértéke, javul szív funkciója is.

Angiotenzin II (AT1) receptor gátlók

A hipertónia hatékony gyógyszerekkel történő kezelése kb. 50 évre nyúlik vissza. A kutatók folyamatosan keresik azokat a vegyületeket, amelyek a lgszélesebb hatásspektrummal bírnak, mindemellett a legkevesebb mellékhatással rendelkeznek. Az elmúlt 10 év legígéretesebb és egyre nagyobb sikerrel alkalmazott gyógyszerei az angiotenzin II (AII) AT1 receptor-blokkolók. Ismereteink szerint ezen csoport tagjai a legkevesebb mellékhatású, legspecifikusabb vérnyomás-csökkentők, miközben a szívelégtelenség és a diabétesz okozta vesekárosodás kezelésében is jól használhatók.

Az angiotenzin II érösszehúzó hatását speciális érzékelőkön (angiotenzin receptorokon) keresztül fejti ki, amelyek megtalálhatók az érfali simaizomban, az agyban, a májban és még számos helyen. Ha meggátoljuk, hogy ez a fehérjetermészetű anyag a receptorokhoz kötődjön, hatása nem tud érvényesülni. Ezen az elven alapul az angiotenzin II receptor-gátlók működése. E gyógyszercsoport tagjai ezeket az angiotenzin II érzékelőket blokkolják, ezáltal érellazulást, vérnyomáscsökkenést okoznak. Az értágító hatás mellett az ARB-k csökkentik a nátrium és a víz visszaszívódását a bélben és a vesében, valamint a vérnyomásemelő enthotelin termelését is mérsékelik. Az érvényben lévő nemzetközi és hazai irányelvek szerint az ARB-k mindegyike alkalmazható hipertóniában első választandó szerként is.

Számos nagy klinikai vizsgálat igazolta, hogy a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitásának gátlása ACE-gátlókkal, vagy ARB-kel a vérnyomáscsökkentés mellett védő hatású a cukorbetegség kifejlődésével szemben, az új diabétesz kifejlődésének kockázata 20-25%-kal csökkent.

A hipertóniás beteg kezelésének elsődleges célja napjainkban már nem csupán a célérték elérése, hanem egyénre szabott kezeléssel maximálisan csökkenteni a kardiovaszkuláris rizikót. Az ARB-k, az ACE-gátlókhoz hasonlóan a vérnyomáscsökkentésen túl hatékonyan képesek a hipertónia okozta szövődmények kivédésére is, így alkalmazásukkal sok-sok emberélet menthető meg, illetve a súlyos maradandó fogyatékosság is elkerülhető.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32455

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag